Szeverodonyeckből lehet az új Mariupol – ide koncentrálódnak most az orosz erők

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Külpol

A kerületi kormányzó szerint az orosz erők azon dolgoznak, hogy eltöröljék Szeverodonyecket a föld színéről. 

A mintegy 100 ezer fős város, Szeverodonyeck lehet az orosz erők új célpontja Ukrajnában – írja a BBC ukrán jelentésekre hivatkozva. A város a luhanszki régióban található, a kerület nyugati határához közel, egyelőre még Kijev ellenőrzése alatt, de az orosz erők itt próbálják meg áttörni az ukrán vonalakat, hogy teljesen ellenőrzésük alá tudják vonni a teljes luhanszki régiót. 

Katonai elemzők szerint Szeverodonyeck Mariupolhoz hasonló stratégiai jelentőséggel bír az oroszok számára Luhanszk ellenőrzése szempontjából, ezért megpróbálják bekeríteni a várost. Szombaton leromboltak egy, a városba vezető hidat is, hogy csökkentsék a ki- és bejutási lehetőségeket.

A Washington Post beszámolója szerint a kerület kormányzója vasárnap úgy fogalmazott, hogy ha az oroszok még egy hidat lerombolnak, a város teljesen el lesz zárva mindentől.

A háború előtt 100 ezres lakosú városban mintegy 10 ezer ember maradt, akik szinte folyamatosan óvóhelyeken tartózkodnak, minthogy gyakorlatilag folyamatos a városban a bombázás. A kormányzó úgy fogalmazott, hogy az orosz erők azon dolgoznak, hogy eltöröljék Szeverodonyecket a föld színéről, szisztematikus lerombolják a várost. 

Szeverodonyeck eddig a luhanszki kormányzó szerint egyfajta előőrsként szolgált, feltartotta az orosz erőket, és időt nyert a hátországnak. Mariupol eleste után viszont az orosz erők most ide koncentrálódnak, az elmúlt napokban pedig erőteljesebbé is váltak itt a harcok. 

A brit védelmi minisztérium számításai szerint ugyanakkor Oroszország veszteségei a korábbi afganisztáni háborújához hasonlatosak. A közlés szerint a Donbasszban elszenvedett orosz veszteségek a rossz taktika, az alacsony légi támogatás, a rugalmasság hiánya és a rossz vezetői döntések miatt lehettek. A britek információi szerint az orosz közvélemény ráadásul igen érzékeny a veszteségekre, ezért nőhet az elégedetlenség. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte, hogy Ukrajna naponta 50-100 katonát veszít – ezzel utalva a keleti harcok súlyosságára. Ukrajnában emellett augusztus 23-ig meghosszabbították a hadiállapotot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk