Szijjártó: 37 millió euró értékben ajánlunk segítséget Ukrajnának

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 5.

Külpol

Iskola és kórház újjáépítésében segítene Magyarország, mobil házakat telepít, ezer ösztöndíjas helyet ad ukrajnai egyetemistáknak, sebesülteket és speciális ápolást igénylő gyerekeket fogad. 

Magyarország 37 millió euró értékben kínál segítséget Ukrajnának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Varsóban.

A tárcavezető a Lengyelország és Svédország által szervezett, Ukrajna megsegítését célzó donorkonferencián kiemelte: Magyarország nem akarja az ukrajnai háborút, épp ellenkezőleg, azt szeretné, hogy a béke, amint lehet, visszatérjen a régióba. Magyarország Ukrajna mellett áll, és támogatja az ország szuverenitását – jelentette ki.

Hangsúlyozta: „teljesen egyértelműen meg tudjuk különböztetni, hogy ki az, aki támadó, és ki az, aki megtámadott”. Magyarország elítéli a katonai agressziót Oroszország részéről, és elítéli az emberi jogok súlyos megsértését, továbbá sürgeti az elkövetett háborús bűnök azonnali feltárását.

Úgy értékelt: Magyarország szolidaritását bizonyítja, hogy eddig 670 ezer menekültet fogadott be, és mindazoknak munkát kínál, akik hosszú távon szeretnének itt maradni, a gyermekeknek pedig iskoláztatást biztosítanak. Minden Ukrajnából érkező menekültet beengedünk Magyarország területére, és mindannyiuknak segítünk – hangoztatta.

A külügyminiszter kifejtette: a Magyarország által felajánlott segítség öt elemből áll. Először is Magyarország készen áll, hogy egy iskola és kórház újraépítésében részt vegyen Kijev térségében, de ha Ukrajna más helyszínt szeretne, akkor ehhez alkalmazkodni fogunk – mondta.

Közölte: mivel egyre több belső menekült van Ukrajnában, aki a háború elől Ukrajna nyugati részébe érkezik, Magyarország számukra mobil otthonokat biztosít, ezeknek a szállítását bármikor el tudjuk kezdeni. Harmadik elemként Magyarország ezer ösztöndíjas helyet ad Ukrajnából érkező diákoknak, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat.

Szijjártó azt is mondta, Magyarország sebesült ukrán katonáknak biztosít ellátást magyar kórházakban, számbeli korlátozás nélkül. Végül pedig lehetővé teszi 130 gyermek ellátását speciális kórházakban. Az öt elem együttes értéke 37 millió eurót tesz ki.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk