Szijjártó: A kínaiakkal is előkészítettek egy megállapodás-tervezetet a vakcinák vásárlásáról

  • narancs.hu
  • 2021. január 24.

Külpol

De csak akkor írják alá, ha az OGYÉI engedélyezi a kínai vakcinát.

Szijjártó Péter volt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége, ahol töbek között arról beszélt, hogy Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása.

A pénteken kötött orosz megállapodásról Szijjártó Péter megjegyezte: egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik három ütemben - háromszor harminc nap alatt - Magyarországra. Ez kétmillió adag oltóanyagot jelent, hiszen a korábban engedélyezettekhez hasonlóan az orosz védőoltásból is két oltás szükséges.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a helyzet most ugyanolyan, mint tavaly tavasszal volt. Akkor is az egész világ ugyanazokat a termékeket - lélegeztetőgépet, maszkot, védőruházatot - akarta venni, de azokat kevés helyen gyártották, így nagy harc volt értük. Most az egész világ biztonságos és hatásos oltóanyagot akar vásárolni, de azt kevés helyen, a szükségesnél kisebb mennyiségben és a kelleténél lassabban állítják elő. Amikor a magyar szakemberek Oroszországban jártak, "egyik déli szomszéd országunktól" is volt ott egy delegáció, a német kancellár pedig segítséget ígért az orosz vakcina európai engedélyezésének folyamatában.

Hozzátette: ami politikailag, diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél megtette a kínaiakkal is. Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is, ám ez még nem történt meg.

Figyelmébe ajánljuk