Szijjártó: Mi ezt a szankciós csomagot nem fogjuk megszavazni

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 8.

Külpol

Sajtóhírek szerint az uniós tárgyalásokon azon dolgoznak, hogy hogyan segítsék ki az orosz energiát kiváltani nem képes országokat. 

"Mindaddig, amíg nincsen megoldás a brüsszeli javaslat által előidézett problémára, addig mi ezt a csomagot nem fogjuk megszavazni" – erről írt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap.

Szijjártó annak kapcsán írt erről, hogy mint arról beszámolt, telefonon beszélt Shahid Abdullahhal, az ENSZ Közgyűlésének elnökével, akivel a poszt szerint gyakran egyeztet az ukrajnai háborúról. 

A magyar külügyminiszter arra kérte az elnököt, hogy az ENSZ továbbra is vesse latba minden tekintélyét a tűzszünet és a béketeremtés érdekében, hiszen "nekünk, magyaroknak a minél előbbi béke az érdekünk".

"Beszéltünk az újabb brüsszeli szankciós csomagról is. Shahid jól tudja, hogy mi eddig az összes szankciós csomagot megszavaztuk, de ez a legújabb lerombolná az eddig biztos lábakon álló magyar energiaellátási biztonságot" – írta Szijjártó Péter.

A hvg.hu közben arról ír, hogy az uniós nagykövetek hétvégi tárgyalásain bár Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Bulgária és Görögország is jelezte fenntartásait, de ezek közül a legnagyobb ellenállást a szankciók ezen pontjával szemben a magyar kormány tanúsítja. 

Az Eurologus forrásai szerint ugyanakkor a hétvégén sikerült előrelépni azzal kapcsolatban, hogy az orosz energiát kiváltani nem képes országokat a többi tagállam, illetve az EU hogyan segítse ki, és ez esélyt kínál a megoldásra. A technikai részletek kidolgozása viszont hosszabb időt vesz igénybe, ezért hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ül Brüsszelben a 27 tagállam képviselője.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk