Szlovák gyógyszerészfelkelés: Elvonási tünetek

Külpol

Aki síelni indulna mostanában északi szomszédunkhoz, a biztonság kedvéért tömje tele aszpirinnal a hócipőjét, de legjobb, ha bepakolja egész házipatikáját. Gyógyszerhez ugyanis nehezen jut Szlovákiában.

Aki síelni indulna mostanában északi szomszédunkhoz, a biztonság kedvéért tömje tele aszpirinnal a hócipőjét, de legjobb, ha bepakolja egész házipatikáját. Gyógyszerhez ugyanis nehezen jut Szlovákiában.Aszlovákok szerint most éppen egészségügyi miniszterük a leggonoszabb ember a világon, sőt a leggonoszabb állat, mivel Zajac magyarul annyit jelent: nyúl. Rudolf Zajacnak annyi a bűne, hogy hozzáfogott az egészségügy reformjához, amihez a rendszerváltás óta senki nem mert hozzányúlni, így az ágazat tartozásai forintra átszámolva az év végére elérik a 200 milliárdot. Ebből körülbelül 42 milliárdnyi forinttal tartozik az állami egészségbiztosító a gyógyszertáraknak, mostanában fizetgeti a márciusi számlákat, ezért a patikák lehúzták a rolót. Két hete leginkább véletlenszerűen tartanak nyitva, bár a helyzet régiónként változik (kelet felé romlik). Előfordult, hogy egy félmilliós megyében 6-7 patika volt egy nap nyitva, másnap másik hat, lehetett totózni, merre legyen az egészségügyi séta, meg fogadásokat kötni, tuti tippeket adni. A készletek mindenütt fogyóban, gyógyszert meg már nem rendelnek a patikatulajdonosok, mondván, nincs pénzük.

Az első feljelentés

is megszületett, miután egy rákbeteget azzal küldött el egy nyitrai patikus, hogy jöjjön vissza ötezer koronával, azaz fizesse meg a készítmény teljes árát, vagy dögöljön meg. Holott a törvény szerint minden gyógyszertárnak 24 órán belül be kell szereznie a kért gyógyszert. Most a hatóság vizsgálja, ki a felelős: a patikus, a beteg, a rák vagy maga Zajac. Ha gyógyszert nem is adnak, azért igyekeznek szórakoztatni a betegeket, mellékszolgáltatással és önsajnálattal a maguk oldalára állítani őket. Például plüssnyuszik kerültek a patikák polcaira "Vágd pofán a Nyulat!" kísérőszöveggel, a nyitva tartás helyett meg az: "Eddig a nyulakon kísérleteztek, most a Nyúl kísérletezik rajtunk." Zajac valóban fájdalmas kísérletet tett arra, csillapító nélkül, hogy ráncba szedje az egészségügyet. Elbocsátások, kórházi ágyak, sőt kevésbé kihasznált osztályok megszüntetése, a költségek egy részének betegekre hárítása. Ha bekopog a beteg a körorvoshoz, hogy küldje el az urológushoz, kikap egy húszkoronást a kezéből, és elküldi az urológushoz. Mielőtt ott előkapná, az urológus is kikap egy húszast a kezéből, és ugyanezt teszi a patikus is. Ezután jön még a gyógyszer árához való hozzájárulás, fajtától függően. Természetesen azonnal divatba jöttek a Zajac-féle sokszorosított húszasok, a miniszter képével, a beteg is viccel az orvossal. A kórházakban más a helyzet, mert ott 50 koronát kell fizetni ágy/nap. Ha így folytatódik a nyúlutálat, csődbe mennek a húsvéti csokinyuszi-gyártók, de még a szlovák Playboy is.

Az ellenzék eközben

lázasan teszi a dolgát: Zajac távozását követeli, persze még jobb lenne, ha az egész kormány menne. Sötét víziója alapján Zajac nem gyógyít, csak csonkol, kiirtja a lakosságot, a régi recept szerint a gyengékkel, a betegekkel, az öregekkel kezdi. Ellenben a miniszter pártolói úgy látják, a gyógyszertár-tulajdonosok terroristaként viselkednek, idős embereket meg lázrózsás gyermekeket ejtenek túszul, és váltságdíjat követelnek az államtól. Pénzt vagy életet. De mivel egy patikát nem lehet csak úgy bezárni, mint egy kocsmát, Zajac már a működési engedélyek bevonásával fenyegetőzik. A probléma az, hogy tényleg nem látott még senki patikatulajdonost Trabanttal közlekedni, patikát csődbe menni, és kevesen hiszik el, hogy valóban nem tudnak gyógyszert rendelni. A gyógyszer jó és biztos üzlet, a gyártók, a forgalmazók és a patikusok évente több mint 20 milliárd koronán osztoznak Szlovákiában, hozzávetőleg egyharmad-egyharmad arányban. Vállalkozói kockázat pedig nincs, garanciát maga az állam vállal, rohadt sokat késik ugyan, de egyszer biztos, hogy kifizeti a számlát. A miniszter szerint az orvosok is benne vannak a buliban, feleslegesen sok és drága gyógyszert írnak fel, amiért a gyártóktól elnyerik méltó jutalmukat, a lakosság pedig 1-2 tonna pirulát kidob évente, ahelyett, hogy szépen lenyelné. De miért is keményítettek be most ennyire a patikusok? Az egészségbiztosító már csak a rettenetes tartozás késedelmi kamatait volt képes fizetni, a törzstartozás maradt, és további kamatot fialt. A kormány most kivette a biztosító kezéből a számlákat, valamennyit megvizsgálja, patikamérlegre teszi, és szép lassan kifizeti őket egy százszázalékosan állami részvénytársaságon keresztül, de büntetőkamatok nélkül. Pénzről van szó tehát, nem életről. A patikusoknak természetesen joguk van a büntetőkamatokhoz, miért hiteleznének az államnak. Ám sajnáltatni sem kell magukat. A közép-európai egészségügyi rendszerek bajaira pedig egyelőre csak egyetlen orvosság van (és nem csak Hajnóczy szerint): a beteget el kell rettenteni attól, hogy beteg legyen.

Molnár Norbert

(Pozsony)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.