Tajvan szerint Kína megsértette a nemzetközi rendet, Peking gazdasági szankciókat vetett ki a szigetre

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 3.

Külpol

A kínai külügyminisztérium pedig bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét.

A nemzetközi rend megsértésével vádolta szerdán a tajvani külügyminisztérium Kínát, miután Peking arra figyelmeztette a szigetet, hogy a kínai hadsereg térségben zajló hadgyakorlata idején nem engedhet repülőgépeket a műveletek közelébe.

A tajvani vezetés azt is felrótta Kínának, hogy a sziget közelében kedden, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására reagálva indított hadgyakorlata "sérti Tajvan szuverenitását". Sajtótájékoztatóján a védelmi tárca szóvivője, Szun Li-fang azt mondta, a manőver során a kínai erők tajvani területi vizekre hatoltak.

Tajpej emellett "pszichológiai hadviseléssel" vádolta Pekinget, és arra intette a lakosságot, "ne higgyen az álhíreknek".

Nancy Pelosi szerdán találkozott több tajvani vezetővel, köztük Caj Jing-ven elnökkel is, az egyeztetések során pedig leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is "sziklaszilárd elszántsággal" védelmezi a demokráciát "Tajvanon és szerte a világon". Az elnökkel közös sajtótájékoztatóján Pelosi mindazonáltal kiállt a status quo mellett, hozzátéve: jóllehet Washington tiszteletben tartja az egy Kína elvét, a Tajvannal vállalt szolidaritás "fontosabb, mint valaha".

Az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant

- fogalmazott a házelnök.

Caj Jing-ven a maga részéről hangsúlyozta: Tajvan a növekvő kínai fenyegetés ellenére sem hátrál meg, és ragaszkodik szuverenitásához, valamint demokratikus berendezkedéséhez.

Kína saját területének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és hevesen tiltakozott Pelosi látogatása ellen. A kínai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. Ezzel párhuzamosan a kínai néphadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka.

Közben a kínai külügyminisztérium helyi idő szerint kedd este bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, és határozott tiltakozását fejezte ki Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. Peking emellett gazdasági szankciókat is kivetett a szigetre.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Nicholas Burns nagykövetet Hszie Feng külügyminiszter-helyettes fogadta, aki leszögezte: Pelosi látogatása sérti a Peking által vallott egy Kína elvét. Hszie egyúttal azt vetette Washington szemére, hogy "mást tesz, mint amit mond", a látogatás kapcsán pedig leszögezte: Kína "nem fogja ölbe tett kézzel tűrni".

Felrótta emellett az amerikai külügyminisztériumnak, hogy a tárca weboldaláról eltűnt a "Tajvan Kína része" felirat, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok növekvő tajvani fegyverexportja miatt. Sürgette egyúttal Washingtont, tegyen lépéseket a helyzet enyhítésére, "mielőtt túl késő lesz".

A kínai kormány egyúttal bejelentette, hogy

leállította a természetes homok tajvani exportját, valamint a szigetről érkező hal-és gyümölcsimportot. A szankciók mindazonáltal nem érintik a chipeket és más ipari termékeket.

Pelosi a tervek szerint a hét második felében Japánba látogat, ahol Kisida Fumio miniszterelnökkel is találkozik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk