„Teljesen elfogadhatatlan az újságírók lehallgatása” – mondta az Európai Bizottság elnöke

  • narancs.hu
  • 2021. július 19.

Külpol

„Ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

„Amit eddig a hírekben olvashattunk, az teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás.” Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta egy hétfői sajtótájékoztatón a magyarországi megfigyelési botrányról a 444.hu tudósítása szerint.

Mint ahogy arról lapunk is több cikkben beszámolt, újságírókat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogam segítségével Magyarországon néhány évvel ezelőtt. Az Európai Bizottság elnökét erről is kérdezték a sajtótájékoztatón. 

A bizottság egy szóvivője az üggyel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a testület alapos vizsgálatot tervez, hogy meggyőződjön, igazak-e a magyar és a nemzetközi sajtóban megjelent, a megfigyelésről szóló hírek. Christian Wigand kiemelte: alapvető elvárás az EU-ban, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül dolgozhassanak, és hogy a tagállamok titkosszolgálatai betartsák az alapvető emberi jogokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályokat.

Ugyanakkor azt is említette, hogy utóbbiak betartását alapvetően a tagállamok adatvédelmi hivatalainak kellene ellenőrizniük, és nem nagyon tudott mit kezdeni azokkal az újságírói felvetésekkel, hogy mi van, ha a magyar hatóság politikai befolyás alatt működik, így annak vizsgálatai nem vehetők komolyan - olvasható a cikkben.

A szóvivő időt kért, hogy az Európai Bizottság eldönthesse, lép-e az ügyben, és ha igen, akkor mit fog tenni, mert egyelőre csak annyi információjuk van, ami a nemzetközi sajtóban megjelent. Azok alapján alapos vizsgálatra van szükség a Bizottság szerint, és ha tényleg megtörtént a megfigyelés, akkor az nagyon súlyos probléma.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk