Több európai kormány támogatná az orosz turisták kitiltását

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Külpol

Volodimir Zelenszkij egy hétfői interjújában a határok lezárására szólította fel a nyugati országokat. 

Az észt miniszterelnök kedden arra kérte az EU tagországait, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, mert szerinte az oroszoknak nem szabadna Európában nyaralniuk, miközben az orosz kormány háborút folytat Ukrajna ellen.

Kaja Kallas azt írta a Twitteren, hogy "Európa meglátogatása kiváltság, nem pedig emberi jog", és hogy "most van itt az ideje, hogy véget vessünk az Oroszországból érkező turizmusnak."

Hétfőn Sanna Marin finn kormányfő azt mondta az YLE finn közszolgálati rádió és televíziónak, hogy "nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat Európában, addig az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európába és turistáskodhatnak."

Az EU Ukrajna orosz megtámadását követően nem sokkal betiltotta az Oroszországból az EU-ba érkező légiközlekedést, de az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beutazhatnak mindkét északi országba, és utána szabadon repülhetnek számos európai célállomásra.

Az YLE a múlt héten arról számolt be, hogy egyes orosz vállalatok elkezdtek autós utazásokat szervezni Szentpétervárról a helsinki és a lappeenrantai repülőtérre Finnországba, ahonnan közvetlen járattal lehet továbbrepülni számos európai nagyvárosba. Szentpétervár 300 kilométerre fekszik Helsinkitől.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy amerikai lapinterjúban követelte az orosz állampolgárok nemzetközi utazási tilalmát.

Zelenszkij a The Washington Post című amerikai napilapban hétfőn megjelent interjúban leszögezte, hogy "a legfontosabb szankció az lenne, ha lezárnák a határokat - mert az oroszok másvalaki földjét veszik el."

A Politico összeállítása szerint a lett külügyminiszter még Zelenszkij interjúja előtt kijelentette, hogy az EU-nak korlátozásokat kellene bevezetnie az orosz állampolgároknak kiadható vízumokra, kivéve a humanitárius célból kiadott vízumokat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk