Több mint húszezer európai halt meg a hőhullámok miatt

  • narancs.hu
  • 2022. december 4.

Külpol

Nehéz pontos adatokat szolgáltatni, de a hőhullámok idején jelentősen megemelkedett a halálesetek száma az idén. 

Angliában és Walesben június 1. és szeptember 7. között 3271 többlethalálozást regisztrált a Nemzeti Statisztikai Hivatal, ami 6,2 százalékkal magasabb az ötéves átlagnál. Franciaországban a Santé Publique France, a kormány egészségügyi ügynöksége által közzétett adatok szerint a nyári hónapokban 10 420 többlethalálozásról érkezett jelentés. Spanyolországban a III. Károly Egészségügyi Intézet becslése szerint június és augusztus között 4655 hőség okozta haláleset történt. A Robert Koch Intézet, a német kormányzati egészségügyi ügynökség becslése szerint 4500 ember halt meg az országban a nyári hónapokban kifejezetten a szélsőséges hőmérséklet miatt, írja a The Guardianre hivatkozva az Infostart.hu.

Londonban 40, Franciaország egyes területein 42, míg Spanyolország bizonyos részein 44 fokot is meghaladta a hőmérséklet a nyáron. E halálesetek közül minden negyedik, azaz 2816 haláleset az országot sújtó három intenzív hőhullám valamelyikének idején történt. A többlethalálozás 20 százalékkal magasabb volt azokban a régiókban, ahol szélsőséges hőmérsékletre vonatkozó vörös riasztást adtak ki. Nem lehet pontosan megbecsülni a hőséggel összefüggő haláleseteket, de a halálesetek száma átlagosan magasabb volt a forró napokon, mint az enyhébbeken – írja a The Guardian.

 

A legnagyobb veszélyt a hőhullámok jelentik az éghajlatváltozás okozta következmények közül, mondja Friederike Otto, az Imperial College London Grantham Éghajlatváltozási és Környezetvédelmi Intézetének klímatudományi főelőadója. A magas hőmérséklet világszerte évente több ezer halálesetért felelős, amelyek közül sokról nem számolnak be.  2022 nyara volt az eddigi feljegyzett legforróbb nyár, és ahogyan a bolygó melegszik, a hőhullámok egyre gyakrabban érkeznek és egyre intenzívebbek lesznek – vagyis hozzá kell szokni, alkalmazkodni kell ezekhez a hőhullámokhoz. Eunice Lo, a Bristoli Egyetem klímaváltozással és egészséggel foglalkozó kutatója szerint egyebek mellett olyan otthonokat, iskolákat és kórházakat kell építeni, melyek jól szellőznek és nem melegszenek túl, illetve a városi zöldfelületek számát is növelni kell.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk