Törökország: Allah köztársasága

  • Dobrovits Mihály
  • 2002. november 7.

Külpol

A vasárnapi törökországi választáson az iszlámista Igazság és Fellendülés Pártja (AKP) nyerte el a voksok relatív és a mandátumok abszolút többségét. Iszlámista párt most először győzött a Török Köztársaság története során, ám úgy tűnik, hogy ez nem jelenti a köztársaság összeomlását.

A vasárnapi törökországi választáson az iszlámista Igazság és Fellendülés Pártja (AKP) nyerte el a voksok relatív és a mandátumok abszolút többségét. Iszlámista párt most először győzött a Török Köztársaság története során, ám úgy tűnik, hogy ez nem jelenti a köztársaság összeomlását.Az AKP legfőbb ellenfelének, a baloldali Köztársasági Néppártnak (CHP) a szavazatok 19 és fél százaléka és 178 hely jutott, kettejükön kívül lesz a parlamentben még kilenc független képviselő is. Igazi politikai földindulás ez: a győztes párton kívül egyetlen, a régi politikai rendszert képviselő párt és képviselő sem került be az új parlamentbe. A súlyosan beteg Ecevit bukása nem meglepetés (Demokratikus Balpártja alig több mint 1 százalékot kasszírozott), annál inkább az, hogy a török politikai életből távoznia kell két másik exminiszterelnöknek is. A magas, tízszázalékos küszöböt nem tudta átlépni sem Mesut Yilmaz Haza Pártja (ANAP), sem Tansu Ciller szervezete, a Süleyman Demirel alapította Helyes Út Pártja (DYP).

A földindulás

Az előző politikai garnitúra eltűnése az olasz politikai élet kilencvenes évekbeni nagy átrendeződését idézi, már csak azért is, mert a szavazatokat nem valamiért, hanem valami ellen adták le. A győztes párt nevének rövidítéséből a török választó számára az derül ki, hogy az erkölcsi értelemben véve tiszta pártra adta voksát. A választók megelégelték a török politikai elit közel másfél évtizedes bukdácsolását. Ami nem is csoda, hiszen erről az elitről aligha tudnánk jót írni. Ugyanakkor olyan pártot juttattak tiszta többséghez, amely indíttatásában megkérdőjelezi a kemalista laikus államszervezet létjogosultságát. A párt vezetője, Tayyip Erdogan igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy hatalomra jutásuk esetén szigorúan az alkotmányosság talaján maradnak, és feltétlen tiszteletben tartják az állam világi voltát. A helyzetet bonyolítja, hogy Erdogan nem lehet miniszterelnök: őt ugyanis egy bírósági ítélet már évekkel ezelőtt eltiltotta a politikai szerepvállalástól, pártelnökségét is csak azért tarthatta meg, mert ügyvédei sikeresen késleltették a bírósági ítélet jogerőre emelkedését. Annak ellenére azonban, hogy hivatalos tisztségeitől el kell búcsúznia, a párt és a leendő kormányzat sorsa gyakorlatilag az ő kezében van. A hírek szerint a kabinet megalakulására decemberig kell várni, a párt leendő elnökét nagy valószínűséggel Sükrü Elekdagnak hívják, és ő lehet a Török Köztársaság 58. miniszterelnöke is.

Törökországban nem az iszlámisták nyerték meg a választásokat, hanem egy olyan iszlámista párt, amely hajlandó elfogadni a világi, köztársasági alkotmány játékszabályait. Máris bejelentették, hogy tiszteletben tartják a lakosság életformáját, továbbra is prioritást élveznek az ország európai kapcsolatai, ideértve az EU-tagság áhítását is. Még az előző kormányzatnál is jobban megnyitják az országot a külföldi befektetők előtt, és tárgyalni kívánnak az IMF-fel. Ugyanakkor, ha kell, készek lesznek az eddigi megállapodások újratárgyalására is. Az emberi jogok, ha rajtuk múlik, felvirágoznak. Nem kérdőjelezik meg a jelenlegi választási törvényt, viszont hajlandóak azt kormányzati pozícióból újratárgyalni.

A Török Köztársaság fennállásának legnagyobb gazdasági válságát éli, miközben az előző, Ecevit vezette koalíciós kormány egyszerre bizonyult korruptnak és tehetetlennek. A politikai osztály süket maradt a választók bajaira. Erdogan viszont rendelkezett kellő személyes karizmával, tekintélyét csak növelték azok a kísérletek, amelyek őt és pártját ki akarták szorítani a politikai életből. Győzelme már csak azért sem jelenti a köztársasági rendszer alkonyát Törökországban, mert a szavazók nem a rendszer megváltoztatása mellett, hanem az idáig dívó hatalomgyakorlási módszerek ellen szavaztak. Erdogan pedig nem tehet mást, mint hogy folytatja azt a politikát, amivel nyert - az iszlámista mozgalom nyitását és civilizálását. Ha nem ezt teszi, nem egyszerűen csak a hadsereggel kerül szembe, de működésképtelenné válik a kabinetje is. Erre a felismerésre jutva egyelőre Európa is mérsékelten derűlátó vele kapcsolatban. Ugyanakkor várható, hogy az AKP aligha lesz képes kitölteni az ötéves kormányzati ciklust, azaz a laikus erők rövid időn belül ismét visszaszerezhetik a hatalmat.

Az alapvető kérdés jelenleg mégis az,

hova tartozzék Törökország

Az elmúlt német választásokon az derült ki, hogy a Németországban élő és Schröderre szavazó félmillió török származású választópolgár megkerülhetetlen tényező a német belpolitikában. Kettős állampolgárokról lévén szó, az is világossá vált, hogy Törökország EU-tagfelvétele már régóta csak protokolláris kérdés. Bár a hivatalos politika még vár a házasság megkötésével, Törökország már így is jelen van az unió mindennapjaiban. Amerika pedig kitartóan lobbizik Törökország felvételéért. Korántsem mindegy viszont, hogy milyen Törökország csatlakozik az unióhoz. Különösen, hogy 2004-ben az unió és Törökország kapcsolatai komoly próbatétel elé néznek. Amennyiben az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ciprus déli felének görög kormányzatát mint a sziget egészének képviselőjét tagjai közé vegye, úgy Törökország és az észak-ciprusi törökök egyre jobban közelednek egymáshoz. A két államszervezet ténylegesen egyesül majd, és a ciprusi törökök - a politikai jogokon kívül - a Török Köztársaság összes állampolgári jogát élvezni fogják. Erről viszont mindenképpen jó lenne Ankarát lebeszélni. Bár reménykedni lehet abban, hogy a hadsereg latba veti nem csekély politikai befolyását, nagyon nem érdemes erre számítani. Sokkalta valószínűbb az a paradox helyzet, hogy az ország EU-tagfelvételi tárgyalásait a jelenleg hatalomra kerülő iszlámista kormánnyal kell majd megkezdeni.

Dobrovits Mihály

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.