„Trump a modern Amerika legjobb vagy legrosszabb elnöke lesz”

  • Gera Márton
  • 2016. november 12.

Külpol

Miért vesztett Clinton? Jön Trump és Putyin barátsága? Mire számíthat Magyarország? Littvay Leventével, a Közép-európai Egyetem (CEU) docensével, Amerika-szakértővel beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Mi volt az első reakciója, amikor megtudta, hogy Donald Trump nyert?

Littvay Levente: Elsősorban nem örültem, mert én sokkal inkább a másik jelöltet preferáltam, de hát ez van. Európában a demokrata jelölteknek mindig nagyobb a támogatottsága, s a nemzetközi piacok is a kiszámíthatóságot szeretik, ezt pedig Clinton képviselte jobban.

magyarnarancs.hu: A választások előtt egy kivétellel az összes kutatás Hillary Clinton győzelmét jósolta. Előjöttek a rejtőzködő Trump-szavazók, vagy a közvélemény-kutatók tévedtek hatalmasat?

LL: Ebben a „rejtőzködő Trump-szavazók” tézisben nem hiszek, szerintem sima közvélemény-kutatási hibákról van szó, ezért mértek előzetesen Clinton-győzelmet. De ne felejtsük el: Clinton nyerte a szavazatok többségét, rá szavaztak többen, csak az elektori rendszer miatt Trump lett az elnök. Ennek az olvasata szerintem az, hogy Trump felhatalmazása annyira nem nagy.

magyarnarancs.hu: A friss felmérések azt mutatják, a Trump-szavazók sem értettek egyet a leendő elnök összes kijelentésével. Mondhatjuk, hogy sokan nem Trumpra, hanem Clinton ellen szavaztak?

LL: Nem lehet elvárni, hogy mindenki mindennel egyetértsen. Szerintem arról van szó, hogy bizonyos csoportokat nem sikerült oly mértékben mobilizálnia Clintonéknak, mint amennyire kellett volna.

magyarnarancs.hu: A latinókról és a feketékről beszélünk?

LL: Főleg a feketékről, de a latinók és a fiatalok sem szavaztak elegen Clintonra. Az előző két választáson a jelölt fekete volt, és az egy sokkal erősebb motiváló tényező volt a feketék számára, mint amit a Clinton-kampány képes volt felmutatni.

magyarnarancs.hu: Az eredmény után kezdődő tüntetések azt mutatják, az Egyesült Államok végletesen megosztott ország.

false

LL: Ez abszolút igaz. Az Egyesült Államok egy igen megosztott ország, és ez a két jelölt nem igazán segített ezen a helyzeten. Egyik sem arról híres, hogy összefogáspárti…

magyarnarancs.hu: Győzelemi beszédekor és az Obamával való első találkozáskor mintha egy egészen más arcát mutatta volna Trump. Ez azt vetíti előre, hogy konszolidálódik a stílusa?

LL: Óvatos lennék ezzel: a győzelmi beszédében azt mondta, amit ilyenkor mindenkinek mondania kell. Hogy ezeket így is gondolta-e, arról fogalmam sincs, ezt csak remélni lehet. De most például, két nappal a győzelme után megkérdezték tőle az újságírók, tényleg úgy gondolja-e, hogy a muzulmánokat regisztrálni kell az Egyesült Államokban, és erre azt felelte, hogy igen, szerinte ez egy nagyon jó ötlet, meg is kell csinálni.

magyarnarancs.hu: Gondot okozhat, hogy Trumpnak semmilyen politikai tapasztalata nincs?

LL: Nem lehet igazából tudni. Trump azt is mondta, nem akar a politikai ügyvitellel foglalkozni, arra lesznek emberei. Ha ő csupán egy vezéregyéniségként akarja vinni az országot, és a napi politikát rábízza az alelnökére, akkor ez nem olyan nagy gond, Mike Pence-nek van tapasztalata. Mondjuk, kicsit furcsa, hogy egy elnök ilyet kijelent, noha ezt egy úgy is föl lehet fogni, hogy Trump észrevette, nincs megfelelő tapasztalata, ezért szeretné körbevenni magát olyan emberekkel, akiknek viszont van.

magyarnarancs.hu: Tényleg veszélyes Trump elnöksége az Egyesült Államokra és a világra?

LL: Én mindig próbálom optimistán nézni a helyzetet, és a győzelmi beszéd alapján van is ok egyfajta optimizmusra. Kellőképp narcisztikus emberről van szó, így elképzelhető, hogy ő már azt nézi, milyen lesz a megítélése húsz vagy harminc év múlva. Nagyon össze kell szednie magát, és meg kell próbálnia a következő Ronald Reagannek lenni, mert azzal a stílussal, amit a kampányban láttunk, nem fog menni. De ő azért pontosan tudja, hogyan kell a saját imázsát formálni, mert tapasztalt médiaegyéniség. Attól semmiképpen sem félek, hogy egyik napról a másikra elkezd nukleáris fegyverekkel dobálózni, ezt a hadsereg amúgy sem hagyná. Trump simán lehet az új Ronald Reagan: ha nem megosztó kormányzást próbál folytatni, akkor jó esély van rá, hogy sikeres elnök lesz. Én két lehetőséget látok: vagy a modern Amerika legrosszabb elnökéről beszélünk, vagy a legjobbról.

magyarnarancs.hu: Bár Trump terveiről nem sokat tudni, korábban azt mondta, rögtön az első elnöki napján eltörli az Obama-féle egészségbiztosítást, az Obamacare-t.

LL: Ez szerintem meg fog történni, de Trumpnak nem sok köze lesz hozzá, ezt a képviselőház fogja eltörölni. Már vagy nyolcvanháromszor megpróbálták, és nem sikerült, most majd megpróbálják nyolcvannegyedszer is. És egyértelmű, hogy Trump nem fogja megvétózni, de neki annyi lesz a szerepe csak, hogy aláírja.

magyarnarancs.hu: Az is ritkán látott helyzet, hogy egy republikánus elnök mellett republikánus szenátus és kongresszus van. Ezt mit eredményezhet?

LL: Ha a Republikánus Párt most valamit át akar vinni, akkor az sikerülni fog. Mert ha valami szélsőséges javaslattal állnának elő, akkor a saját, szélsőséges oldal támogatni fogja, ha pedig teljesen normális ötletet szeretnének keresztülvinni, akkor fognak találni demokrata támogatókat. Trump meg szépen aláír mindent.

magyarnarancs.hu: Egy bezárkózó, a világ más államaival nem foglalkozó Egyesült Államok jön?

LL: Szerintem egyáltalán nem ilyen Amerika jön. Tény, hogy Trump sok mindent mondott mindenféle kérdésről, és ezeknek az ellenkezőjét is általában, de mindenképpen mondott olyan dolgokat, hogy ő erősen szeretne fellépni a nemzetközi palettán, ha kell, megtámad egy országot, ha kell, bombáz. Ez nem bezárkózási politikát sugall, és ha megnézzük, milyen nevek merülnek fel a külügyminisztereként, akkor sem ez látszik. Newt Gingrich, akit most esélyesnek tartanak a külügyminiszteri posztra, militarista ember, beszélt már arról is, hogy Iránt le kellene bombázni.

magyarnarancs.hu: Milyen lesz Trump viszonya Oroszországhoz? Elképzelhető, hogy a kampányban hangoztatott kijelentéseivel ellentétben felveszi a kesztyűt Putyinnal szemben?

LL: Ezt tényleg nem lehet megmondani. Trump ugyan azt mondta, barátságos kapcsolatot kell ápolni mindenkivel, beleértve Oroszországot is, de hát tudjuk, hogy ha valaki felidegesíti, akkor éjjel kettőkor elkezd a Twitteren visszaütni, jól idézhető szövegekkel. Nem tudni, mikor húzza ki nála Putyin a gyufát.

magyarnarancs.hu: Itthon sokan arról beszélnek, hogy a Magyarországgal szembeni politikában is gyökeres változások jöhetnek. De érdekelheti egyáltalán Trumpot, hogy Orbán Viktor kiállt mellette?

LL: Dehogy érdekli, Magyarország nem jelenik meg Trump térképén. Magyarország mindig olyan hely volt, ahová az amerikaiak nem karrierszakembereket, hanem politikai embereket küldtek nagykövetnek, vagyis olyanokat, akik nagyon sok pénzt adtak a kampánynak. Ez így lesz a jövőben is, mindössze annyi változás lesz, hogy Orbán Viktort nem fogják annyit kritizálni az amerikai nagykövetség felől.

Figyelmébe ajánljuk