Trump: „Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”

  • narancs.hu
  • 2018. január 12.

Külpol

Nehéz az élet a Fehér Házban.

Csütörtökön a bevándorlásról folytatott vita során az amerikai elnök száján – talán nem is véletlenül – kicsúszott néhány elég otrombának minősíthető mondat a haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazájáról. Például mindegyiket „pöcegödör országoknak” nevezte és kifakadt, hogy: „miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”, majd hozzátette, hogy inkább olyan országokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek a kormányfőjét Donald Trump szerdán fogadta a Fehér Házban.

Donald Trump a törvényhozókkal  a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott. A kormányzat a héten jelentette be, hogy ezeknek a bevándorlóknak 2019 őszéig vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy jogilag rendezniük kell a helyzetüket. A haitiakról Trump külön megemlékezett, miszerint, „miért is kellene nekünk még több haiti? El kell őket távolítani!”

A Fehér Ház nem cáfolta az elhangzottakat, de közleményében Raj Shah szóvivő hangsúlyozta: „bizonyos washingtoni politikusok úgy döntöttek, hogy külföldi országokért harcolnak, de Trump elnök mindig az amerikai népért küzd majd.” A szóvivő azt is leszögezte: „sok más országhoz hasonlóan, ahol érdemek alapján fogadnak be bevándorlókat, Trump elnök szintén olyan tartós megoldásokért küzd, amelyek úgy erősítik országunkat, hogy azoknak adnak lehetőséget, akik gazdagíthatják társadalmunkat, erősíthetik gazdaságunkat és beilleszkednek a mi nagyszerű nemzetünkbe.”

Hát így.

A kedves vezető

A kedves vezető

Fotó: EPA/Hou Hvi Jung

Közben az amerikai elnök ilyeneket nyilatkozik: „Lehet, hogy nagyon jó a kapcsolatom Kim Dzsong Unnal.” Ezt a Wall Street Journalnek mondta, majd hozzátette, hogy gyakran ellenséges viszonyban van emberekkel, akikkel aztán hirtelen a legjobb barátokká válnak. Azt azonban Trump még mindig nem árulta el, hogy beszélt-e már az észak-koreai diktátorral: „Nem mondom, hogy igen, sem pedig azt, hogy nem. Egyszerűen nem akarok semmit ehhez hozzáfűzni.”

Figyelmébe ajánljuk