Újabb kibertámadás: Ukrajnában repteret, postai és telefonszolgáltatót is megbénított a zsarolóvírus

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. június 27.

Külpol

Románia is érintett.

Vírusos hackertámadás ért kedden számos ukrajnai pénzintézetet, köztük a magyar OTP ottani leánybankját is, valamint a kereskedelmi és az állami szektor több szolgáltató vállalatát – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A vírus gyorsan terjed, már mintegy 30 bank rendszerét fertőzte meg Ukrajnában, és a Boriszpil nemzetközi repülőtér rendszerét is megtámadta. A repülőtér sajtószolgálata közölte, hogy a rendkívüli helyzet miatt egyes járatok fel- és leszállása késhet.

Az UNIAN szerint a Petya néven ismert zsarolóvírus támadta meg az ukrajnai rendszereket.

A pénzintézeteken kívül az elsők között érte hackertámadás a Kijevenergo energiaszolgáltató, az Ukrtelekom telefonos és internetszolgáltató és a Nova Posta csomagküldő szolgáltató cégek internetes oldalait. A Kijevenergo vállalatnál a támadás miatt a nap végéig leállították a számítógépeket. Az internetes hálózatok vírusfertőzésének hírét az ukrán rendőrség kiberbűnözés elleni osztályának vezetője is megerősítette. Szavai szerint a kiberrendőrség munkatársai már kiérkeztek az állami Oscsadbankhoz és az Ukrtelekomhoz, hogy a helyszínen segítsenek a támadás elhárításában és a rendszerek működőképessé tételében.

Később ukrán sajtóorgánumok közölték, hogy a támadás átterjedt a leállított csernobili atomerőmű számítógépes hálózatára is, ami miatt a létesítmény honlapja nem elérhető. Az ukrán belügyminisztériumnál óvintézkedésként leállították a honlap elérését.

Romániában intézmények és vállalatok számítógépes hálózatait támadta meg az újabb, GoldenEye-nak nevezett zsarolóvírus – közölte kedden a Bitdefender vállalat.

A vírusellenes programok kifejlesztésére szakosodott román informatikai biztonsági cég szerint a vírus Romániában és a környező országokban, így Ukrajnában és Oroszországban titkosította a felhasználók számítógépen tárolt adatait. A kibertámadás elkövetői pénzt akartak kicsikarni.

Májusban mintegy 150 országon söpört végig a WannaCry zsarolóvírus, amelyet szakemberek szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) lopták el más szoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használta ki. A támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben.

Figyelmébe ajánljuk