Varsóban a nők jogaiért küzdők tüntetettek a nemzetközi nőnapon

Külpol

Ismét demonstrációt tartottak Lengyelországban a nemrég elfogadott abortusztörvény enyhítéséért.

Nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn, a nemzetközi nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom, a résztvevők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést.

A tiltakozók a nők jogaiért szálltak síkra, egyebek között olyan jelmondatokat skandálva, mint "Jogunk van tüntetni", "Varsó a miénk", "Figyelem! Itt vannak a női állampolgárok" és "Gyertek velünk".

Tüntetés Lengyelországban

 
Varsó, 2021. március 8. 
Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek

Aktivisták aláírásokat gyűjtöttek a "legális terhességmegszakítás" állampolgári törvénytervezetéhez, amely lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 12. hete előtt, bizonyos esetekben utána is, illetve egy sor enyhítést és több hozzáférést a perinatális - a születés időszaka körüli -, a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatokhoz.

Tüntetés Lengyelországban

 
 
Varsó, 2021. március 8. 
Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek
Tüntetés Lengyelországban

 
Varsó, 2021. március 8. 
Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek

A biztonságra a tüntetés környékén megerősített rendőri erők ügyeltek, a hatóság a rendőrautókra szerelt hangosbeszélőkön keresztül arra figyelmeztetett, hogy a demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett, és a jelenlévőket hazatérésre szólította fel. Miután ennek nem volt foganatja, a rendőrök kordont vontak a tüntetők köré, és megkezdték az igazoltatást. Eközben dulakodásra került sor.

Tüntetés Lengyelországban

 
Varsó, 2021. március 8. 
Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek

Lengyelországban az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a tüntetések az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítélete ellen, miután a testület olyan döntést hozott, hogy a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése - melynek esetében a törvény megengedi a terhességmegszakítást – nem elegendő indok a születendő gyermek életének elvételéhez.

A tüntetések szervezői a kormány és Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, kormányfőhelyettes távozását követelik.

Lengyelországban jelenleg a terhességmegszakítás csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét és életét, vagy nagy a valószínűsége annak, hogy a magzatot súlyos, visszafordíthatatlan károsodás érte, valamint ha a terhesség bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye.

Figyelmébe ajánljuk