Venezuela - Győztesek klubja

  • - kovácsy -
  • 2010. szeptember 30.

Külpol

A parlamenti választások után a hatalom és ellenzéke egyaránt győzelemről beszél a dél-amerikai országban. De Hugo Chávez alighanem több szavazatra számított. Ha csalódott is, meglepődni nem volt oka.
A parlamenti választások után a hatalom és ellenzéke egyaránt győzelemről beszél a dél-amerikai országban. De Hugo Chávez alighanem több szavazatra számított. Ha csalódott is, meglepődni nem volt oka.

Amikor hónapokkal ezelőtt híre ment, hogy több tízezer tonnányi külföldről behozott élelmiszer rohad venezuelai kikötőkben és raktárakban, Hugo Chávez és kormánya természetesen rögtön az ellenséget, a szabotőröket kereste az általános felháborodást keltő ügy mögött. Való igaz: az élelmiszereket nem hűtötték, de nem felforgatás és lázítás céljából, hanem vagy áramhiány miatt, vagy azért, mert meg kellett volna javítani a hűtőberendezéseket, illetve kellő mennyiségű (működőképes) járműre lett volna szükség ahhoz, hogy az államosított élelmiszer-elosztás keretében az áru eljusson a fogyasztókhoz. Csakhogy ebben maguk a különféle állami intézmények vezetői sem érdekeltek - abban viszont annál inkább, hogy fokozhassák a behozatalt, megkeresve a (minimum) kétszintű valutarendszer felől számukra nyíló jövedelmező kiskapukat.

Mindez a nyár elején meglehetősen visszavetette a venezuelai államfő népszerűségét, amely aztán mégis erősödni kezdett, annak ellenére, hogy az ország egyik legsúlyosabbnak tekintett problémájára, a szélsőséges módon elszabadult bűnözésre nem sikerült megoldást találnia. Különösen a gyilkosságok szaporodtak el, amelyek elsősorban a szegényebb rétegek körében, a nyomorúságosabb lakókörzetekben szedik az áldozataikat. Rablások, kábítószerrel összefüggő viták és bandaháborúk, bosszú és viszont-megtorlás: a milliós nagyságrendben a lakosság kezében lévő lőfegyverek távolról sem pihennek a szekrények mélyén. Vannak olyan vélekedések is, hogy miközben megszaporodtak a különféle helyi hatáskörű rendőri, polgárőri és egyéb fegyveres testületek, ám tagjaik fizetése az infláció (idén több mint harminc százalék!) következtében egyre értéktelenebb, sokan a szervezett bűnözéshez csatlakozva egészítik ki a létfenntartáshoz alig elegendő keresetüket.

A közbiztonság hiányát azzal a 2009-es adattal szokás illusztrálni, hogy miközben ebben az évben a létbiztonság fellegvárának aligha tekinthető Irakban 4644 polgári személy halt erőszakos halált, ez a szám a pár millióval alacsonyabb lélekszámú Venezuelában meghaladta a 16 ezret. Az okokat illetően nincsenek meggyőző állítások. A romló gazdasági helyzet, a szocialista eszmények megvalósítása érdekében hozott jóléti intézkedések dacára is mélyülő életszínvonalbeli különbségek mellett említeni szokás a függetlenségét vesztő bírói kar teljesítményének a hanyatlását, és azt is, hogy a gyilkosságok többségét még csak egy árva őrizetbe vétel sem követi.

Ennyiből is világos, hogy az általános helyzet - amelynek a jó oldalaként az orvosi ellátás javulását szokták például említeni, nem is szólva az olyan, mérsékelt habzású közérzetjavító intézkedésekről, mint a mostanában megnyílt olcsó (mert szubvencionált) állami kávéházlánc - nem mozdította elő a joggal állampártnak minősíthető szocialista-kommunista koalíció népszerűségét.

Ezzel párhuzamosan az eddig széttagolt venezuelai ellenzék összekapta magát, és a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) néven közös jelöltekkel szállt ringbe. Legfőbb ideje volt: a Chávez-rezsim eddigi tizenegy éve alatt kevés sikerrel dicsekedhetett, öt éve pedig elkövette azt az utólag katasztrofálisnak bizonyuló hibát, hogy bojkottálta a választásokat, kényelmes, kétharmados többséget biztosítva ezzel a kormányzatnak, amely ezt a törvények átszabdalására, az igazságszolgáltatás függetlenségének megroppantására, a választási rendszer arcátlanul igazságtalan módosítására és hasonlókra használta föl.

A választási kampány szokatlanul erőteljesen zajlott az ellenzék oldaláról is - abban nincs semmi meglepő, hogy Chávez dörgedelmei az utolsó hetekben már vagy napi négy órán keresztül ömlöttek a tévéből, és a kormánypárti megszólalók elragadtatottabb pillanataikban egyenesen az ellenzék - vagyis az ellenség, a burzsoázia stb. - likvidálásáról beszéltek.

A mostani venezuelai választásokat az eredetileg tervezetthez képest előre hozták úgy, hogy az új parlament csak januárban léphet majd hivatalba. Emiatt már a kampány során felmerült, hogy a kormány egy számára kedvezőtlen választási eredményt követően is képes lesz meghozni olyan, távolról sem mindenki által támogatott intézkedéseket, melyek tovább szűkítik az ellenzék mozgásterét. A kormányoldalon ezt a gyanút egyszerűen paranoidnak titulálták - hát most majd elválik, megalapozott volt-e a félelem.

Az ellenzék ugyanis a nem végleges, de várhatóan már nem sokat változó eredmények szerint több mandátumot szerzett, mint amennyi elegendő volna a kétharmados kormánypárti többség megakadályozásához. A részletes hivatalos eredmények viszont még nem nyilvánosak, nem lehet tehát tudni, hány szavazatot takar az egyharmadnyinál több (65) mandátum. Ellenzéki becslések 52 százalékról beszélnek, amiből nagyjából sejthető, hogy a jelenlegi választási rendszer mellett az egyszerű mandátumtöbbséghez milyen irreálisan magas szavazatszámra volna szüksége az ellenzéknek. Mindenesetre a venezuelai ellenzék most a saját győzelmét ünnepli, amire Chávez csak legyint, mondván: "Hát csak hadd győzzenek!" - ami mögül valahogy nem érződik ki a könnyed engedékenység, annál inkább az a pökhendi téboly, amellyel pár hónapja, 56. születésnapja alkalmából a hosszú távú terveit latolgatta: hol tart majd a "bolívari forradalom", az ő változatlan irányítása mellett tíz, majd húsz év múlva. Ehhez a következő lépést két év múlva kell megtennie. Ha most az ellenzék kudarcot vall, nem is kérdés, hogy Chávez zavartalanul masírozhat a következő elnöki ciklusa felé. Így viszont számolnia kell az esetleges kudarccal is - amelynek megakadályozására a hatalom és a még mindig erős népszerűség biztos pozíciójából továbbra is bőven marad lehetősége.

Figyelmébe ajánljuk