Visszafoglalták az Iszlám Állam fővárosát
Katonák

Visszafoglalták az Iszlám Állam fővárosát

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 17.

Külpol

Az Egyesült Államok által támogatott erők átvették az uralmat Rakkában.

A Szíriai Demokratikus Erők, melyet kurd és arab milíciák alkotnak és melyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat visszafoglalták az Iszlám Állam fővárosát. A koalíciós erők június óta tartják ostrom alatt a kelet-szíriai Rakkát, melyet három évig uralt az Iszlám Állam.

„Rakkában végeztünk, a teljes város az irányításunk alatt áll“ - mondta a szövetség szóvivője Talal Sello az AFP-nek.

Hírügynökségek nem sokkal korábban jelentették, hogy az SZDE legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett, amely azon kevés létesítmények egyike volt a városban, amelyet a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak. A stadionban is befejeződtek a harcok, az épületet és a sportpálya talaját azonban egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól. A dzsihadisták másik, sokáig tartott bástyája a kórház volt a városban.

Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben pedig az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon.

As-Sark Al-Auszat című pánarab napilap arról számolt be kedden internetes felületén, hogy az IÁ oldalán Rakkában harcoló külföldi zsoldosok megadták magukat. Az SZDE vasárnap közölte, hogy az IÁ-val kötött megállapodással összhangban 275 szíriai dzsihadista távozott a városból, és az IÁ több mint háromszáz, javarészt külföldi fegyverese maradt csak Rakkában. Később azonban kiderült, hogy a várost elhagyó szíriai dszihadisták közé külföldi zsoldosok is keveredtek.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Figyelmébe ajánljuk