8,6 milliárd forintot fizet a kormány az újabb Seuso-kincsek kompenzációjáért

  • narancs.hu
  • 2017. július 12.

Kultúra

Nem vette meg az állam a kincseket, mert akkor el kellett volna ismernie, hogy annak nem ő volt a törvényes tulajdonosa. Pedig… Ezért csak úgynevezett kompenzációt fizet.

Szerda délután Orbán Viktor személyesen jelentette be a Parlamentben, hogy a Seuso-kincs néven ismert késő római ezüstkészlet újabb hét darabjának „visszaszerzésével” a teljes ismert leletegyüttes hazatért.

false

 

Fotó: MTI

„Kötelességünket teljesítettük, és visszaszereztük a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját” – fogalmazott szerdán Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy „a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a »családi ezüstnek« Magyarországon van a helye”.

A Seuso-kincsek visszaszerzését eredményező, többéves tárgyalássorozat Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányításával zajlott, a magyar felet főtárgyalóként Baán László múzeumigazgató képviselte.

Baán László az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország sosem mondott le a leletegyüttes tulajdonjogáról, ezért az elmúlt években folyamatosan tárgyalt a most hazatért műtárgyakat őrző Marquess of Northampton családi alapítvánnyal, amely – a Wilson család alapítványával történt 2014-es repatriálási megállapodáshoz hasonlóan – nem tette vitássá, hogy a kincsek törvény szerinti tulajdonosa Magyarország, és csak a kincsek megszerzése, őrzése és tudományos földolgozása költségeinek kompenzálására tartott igényt.

Baán hangsúlyozta, hogy Magyarország a tárgyalások eredményeként – ugyanúgy, mint 2014-ben – most sem vételárat, hanem kompenzációs díjat fizetett a Seuso-kincs hét darabjáért a leletegyüttest eddig birtokló személyeknek. Három évvel ezelőtt 15 millió, most pedig a leletek még értékesebb darabjaiért 28 millió eurót (mintegy 8,6 milliárd forintot) csengettek ki.

A műtárgyak augusztus végéig ingyenesen láthatók a Parlamentben – közölte az MTI-vel Baán László főigazgató.

Figyelmébe ajánljuk