Elege lett a múzeum töketlenkedéséből, Aba-Novák unokája inkább stikában megnyitotta a nagyapja művészetét bemutató tárlatot

  • narancs.hu
  • 2017. június 17.

Kultúra

Az alternatív megnyitóra aztán elment a múzeumigazgató is.

Székesfehérváron pénteken nyílt volna átfogó kiállítás Aba-Novák Vilmos művészetéről, de a megnyitó előtt nem sokkal a rendező Szent István Király Múzeum technikai okokra hivatkozva lemondta az eseményt úgy, hogy a meghívók már kimentek, a rendezvényt bejelentették.

Ez volt a hivatalos meghívó

Ez volt a hivatalos meghívó

 

A Magyar Nemzet idézi a székesfehérvári civilek és művészetpártolók közleményét, amelyben azt írják, „legjobb tudomásunk szerint a tárlat megnyitását semmilyen valós körülmény nem akadályozza”. A lap információi szerint a megnyitó váratlan és nem túl etikus elhalasztása a múzeum belső konfliktusainak köszönhető, miközben a kiállítás már teljesen készen áll. Végül Aba-Novák unokája és örököse úgy döntött, saját magának megnyitja a tárlatot.

Kováts Kristóf Facebook-oldalán ezt írta: „Kérek mindenkit, aki már az eredeti dátumra tette szabaddá magát, vagy most értetlenül áll az érthetetlen lépés előtt, tiszteljen meg engem, és főleg Aba-Novák Vilmost, a barbár zsenit. Legyen velem ott Székesfehérváron, a Csók István Képtárban, nézzük meg együtt, járjuk végig a kiállítást. Nyissuk meg polgári, civil és normális módon.”

Kovátsék tényleg elmentek a fehérvári Csók István Képtárba, ahová be is jutottak, és pénteken maguknak megnyitották a kiállítást. Ott a művész unokája elmondta: ilyen megnyitóban még nem volt része, és reméli, nem is lesz. Az pedig már egészen komikus részlet, hogy az alternatív megnyitón ott volt a múzeum igazgatója is.

Figyelmébe ajánljuk