Félmilliárdból épül múzeum az egykori kistarcsai internálótábor területén

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 5.

Kultúra

A Gulag-emlékév alkalmából.

Félmilliárd forintos kormányzati támogatással épül múzeum, kiállítóhely a volt kistarcsai internálótábor területén a Gulag-emlékév keretében, amely a városi könyvtárnak is helyet ad majd – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A múzeum a volt tábor parancsnoki épületében lesz. A beruházás jövő őszre készülhet el, az államtitkár elmondása szerint szeretnék, ha minél több rendhagyó történelemórát tartanának majd a múzeumban – írja az MTI. Rétvári Bence azt mondta, hogy az épületegyüttesnek három korszakát lehet megkülönböztetni: az első, amikor a nyilasok idején megkülönböztették, a második amikor a kommunista rendszer kiépítésének idején csúcsra járatták, és a harmadik, amikor az '56-os forradalom leverése után ismét használták az épületeket. Egyszerre több ezer embert zsúfoltak be ezekbe az épületekbe, embertelen körülmények közé – idézte fel.

false

 

Fotó: www.kistarcsaiemlekmuzeum.hu

A múzeum létrehozása alkalmából országos felhívást tesznek közzé: kérik, hogy akinek bármilyen, a volt táborhoz köthető tárgy a birtokában van, és szívesen el is mesélné a hozzá fűződő emlékeit, illetve átadná a tárgyat az alakuló kiállítás számára, jelezze ezt Kistarcsa önkormányzatának. A felajánlott tárgyakból és emlékekből külön, személyes sorsokat bemutató kiállítást rendeznének.

A település önkormányzata régóta szerette volna megfelelően rehabilitálni a volt tábor területét, amely közel két hektáron fekszik. Néhány épületet sikerült felújítani és beilleszteni a település életébe, de a kormány emlékhely-kialakítási szándéka nyilván felgyorsítja e folyamatot.

Figyelmébe ajánljuk