Feró megvédi az Omegát, és bevallja: ő is koncertezne Felcsúton

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. máj. 20., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megkérdeztük Nagy Ferót az Omega-botrány kapcsán. Ízelítő a csütörtöki Narancsból.

Magyar Narancs: Az Omega júniusban koncertet ad a felcsúti stadionban. Ön is fellépne ott?

Nagy Feró: Bizonyára igen, volna az a pénz… Ez azért nehéz kérdés, mert maga a fellépés is bonyolult ügy. Ez egy olyan Omega-koncert, amely az együttes négy tagjának közreműködésével készült, és lényegét tekintve oratóriumi előadás. Mihály Tomi (az Omega basszusgitárosa, zeneszerző – a szerk.) nem vesz részt benne. Azt is tudjuk viszont, hogy manapság Felcsúton, a miniszterelnök falujának főutcáján, ha csak végigsétál egy ismertebb ember, az már esemény, hír a napi sajtóban. Aztán hosszasan elemzik, hogy miért akkor, miért úgy, kivel volt... Ilyen lett a világ. Magát a stadiont én még csak képeken láttam, de most elmegyek és megnézem magam is. Állítólag nagyon szép. A koncert is érdekel.

MN: Egy zenekarnak nem kellene elkerülnie az ilyen helyzeteket?

NF: Szinte lehetetlen elkerülni. Valahogy valakivel-valamivel mindig összehozzák az embert. De a konkrét üggyel kapcsolatban el kell mondanom, hogy az Omegával és személyesen Kóbor Jánossal elfogult vagyok. Amikor a hetvenes évek végén, illetve egészen pontosan 1980-ban az ellenzékinek elkönyvelt Beatrice szabályosan a fennmaradásáért küzdött, ők kőkeményen mellénk álltak és segítettek. Indult egy Omega–LGT-koncertturné, és mi lehettünk a harmadik zenekar. Az akkori hatalmasságok közül nagyon sokan – olyanok például, akik a rendőrséggel egyszerűen letiltatták egy adott városban meghirdetett koncertünket – azt szerették volna, hogy ne lehessünk. Ez a történet, akárhonnan nézzük is, ugyanúgy politika volt, mint a mai helyzet. De azért fordítok is a dolgon. Mikor szakmabeliek fanyalognak mostanában, hogy jaj, hát ezek a Kóborék is beálltak a sorba, meg minek már nekik ez az egész, akkor vissza szoktam kérdezni: nektek hány bulitok van erre az évre? Az Omegának tudomásom szerint tizenkettő, ebből tíz külföldön – miről beszélünk? Igen, meg kell élni, pénzt keresni.

Tamás Gábor teljes interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. máj. 20., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Omega
Nagy Feró
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25
  Gyurica úr
  2015. május 22., péntek 17:16
  ja, és igen, maga mindent kétszer mond, mindent kétszer mond...
 2. 24
  yoyo
  2015. május 22., péntek 15:55
  ja, és igen, a cpg-ről volt szó.
 3. 23
  yoyo
  2015. május 22., péntek 15:44
  ja, és igen, a cpg-ről volt szó.
 4. 22
  yoyo
  2015. május 22., péntek 15:44
  A pol pot megye punkjai című filmben a csirkés dolgot alaposan körbejárják.
  nem volt darálás, a csirke, amit a főbérlőtől loptak, a mikrofonhoz volt kötve, amolyan színpadi kellékként, a "közönség" tépte szét. A zenekar minden tagja nagyon rosszul érezte magát.
 5. 21
  hapci
  2015. május 22., péntek 13:49
  Igen, jól emlékszem! Így történt valóban. És ez a baboskendős volt az az elvetemült állat is, aki valamelyik bulin hintőport töltött a lábcsin két tányérja közé! Most képzeld el... Szegény gyanútlan dobos pár perc múlva vizuálisan megszűnt. Hogy milyen emberek vannak, elképesztő... Pusztulásra érett ez a világ, szentigaz.

 6. 20
  tiszapolgári
  2015. május 22., péntek 13:07
  KassaiSonka: A csirkedarálást még a Beatrice is tagadta

  Igen, tudom. Nagy Feró azt mondja egy interjúban (http://www.passzio.hu), hogy a HIT együttes Puttony nevű tagja darált. Viszont az urbanlegends.hu-n idézett állambiztonsági jelentés szerint a CPg együttes volt a tettes.
 7. 19
  KassaiSonka
  2015. május 22., péntek 11:14
  A csirkedarálást még a Beatrice is tagadta, nemhogy nekem bármi közöm is lehetett volna ilyesmihez. Konkrétan pont olyan silány idiotizmus, mint pl. Cyrano-grrr kollega fingszagúan értelmetlen szellemkedése...

 8. 18
  Cyrano
  2015. május 22., péntek 08:53
  Ugyanmár, tiszapolgári!
  Ő volt a csirke!
 9. 17
  tiszapolgári
  2015. május 22., péntek 08:48
  Ha most azt mondanád, hogy csirkét is te daráltál először színpadon, tényleg eldobnám az agyam.
 10. 16
  KassaiSonka
  2015. május 22., péntek 02:32
  Már bocsánat, hogy még utoljára beleugatok itt a dicsőséges komment-folyamba, de most már a tököm tele van ezzel a Beatrice-féle baboskendőzéssel. A babos kendő ugyanis, minden ellenkező híresztelés dacára, az én személyes leleményem és újításom volt még anno, amikor még a világ legpocsékabb haknibandája, a Yoyo-group szólógitárosaként, egy fölöttébb apart fürdőköpennyel kombóban viseltem nagy átéléssel, színpadi show-elemeim nem túl számottevő sorának egyikeként.

  Ilyesmikkel gyilkoltuk, többek közt, a szórakozni vágyó, szerencsétlen közönségünk elfinomult idegrendszerét, de a fürdőköpennyel kombinált babos kendő viszont határozottan jót tett a produkciónak. A „kollégák” agyműködése legalábbis percekig kimaradt (a zenével együtt) első rajtaütésszerű megjelenésem alkalmával, amikor is még a levegővétel is sokáig nehézségekbe ütközött.

  Majd negyven éve bassza ez a szemérmetlen lenyúlás a csőrömet… De most már elég!

  Deklaráció következik:

  Legnagyobb zenei sikereim egyike, a babos kendő (a fürdőköpennyel egyetemben) az enyém! Nem adom! Forduljon fel a Beatrice. Koszos plagizátorok! Sehol se voltak még, amikor a vidék műértő hakniközönsége már rég az én babos kendőmért rajongott oda meg vissza, ami igencsak dicséri zenei ízlésük különleges fejlettségét…

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...