Feró megvédi az Omegát, és bevallja: ő is koncertezne Felcsúton

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. máj. 20., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megkérdeztük Nagy Ferót az Omega-botrány kapcsán. Ízelítő a csütörtöki Narancsból.

Magyar Narancs: Az Omega júniusban koncertet ad a felcsúti stadionban. Ön is fellépne ott?

Nagy Feró: Bizonyára igen, volna az a pénz… Ez azért nehéz kérdés, mert maga a fellépés is bonyolult ügy. Ez egy olyan Omega-koncert, amely az együttes négy tagjának közreműködésével készült, és lényegét tekintve oratóriumi előadás. Mihály Tomi (az Omega basszusgitárosa, zeneszerző – a szerk.) nem vesz részt benne. Azt is tudjuk viszont, hogy manapság Felcsúton, a miniszterelnök falujának főutcáján, ha csak végigsétál egy ismertebb ember, az már esemény, hír a napi sajtóban. Aztán hosszasan elemzik, hogy miért akkor, miért úgy, kivel volt... Ilyen lett a világ. Magát a stadiont én még csak képeken láttam, de most elmegyek és megnézem magam is. Állítólag nagyon szép. A koncert is érdekel.

MN: Egy zenekarnak nem kellene elkerülnie az ilyen helyzeteket?

NF: Szinte lehetetlen elkerülni. Valahogy valakivel-valamivel mindig összehozzák az embert. De a konkrét üggyel kapcsolatban el kell mondanom, hogy az Omegával és személyesen Kóbor Jánossal elfogult vagyok. Amikor a hetvenes évek végén, illetve egészen pontosan 1980-ban az ellenzékinek elkönyvelt Beatrice szabályosan a fennmaradásáért küzdött, ők kőkeményen mellénk álltak és segítettek. Indult egy Omega–LGT-koncertturné, és mi lehettünk a harmadik zenekar. Az akkori hatalmasságok közül nagyon sokan – olyanok például, akik a rendőrséggel egyszerűen letiltatták egy adott városban meghirdetett koncertünket – azt szerették volna, hogy ne lehessünk. Ez a történet, akárhonnan nézzük is, ugyanúgy politika volt, mint a mai helyzet. De azért fordítok is a dolgon. Mikor szakmabeliek fanyalognak mostanában, hogy jaj, hát ezek a Kóborék is beálltak a sorba, meg minek már nekik ez az egész, akkor vissza szoktam kérdezni: nektek hány bulitok van erre az évre? Az Omegának tudomásom szerint tizenkettő, ebből tíz külföldön – miről beszélünk? Igen, meg kell élni, pénzt keresni.

Tamás Gábor teljes interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. máj. 20., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Omega
Nagy Feró
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 reuters
  reuters
  2015. május 20., szerda 16:01
  Na jó, yoyo! Pontosítsunk (nagy utálatos szó, de jobb nem jut eszembe):
  Magyarországon az un. rendszerváltás előtt lényegében nem volt ellenzék. (Az csak UTÓLAG lett! De akkor viszont úgy szaporodtak, mint a Kádár rendszerben a partizánok.)
  Miért is lett volna? A szovjet blokkon belül mindenki Magyarországot irigyelte.
 2. 4 Gyurica úr
  Gyurica úr
  2015. május 20., szerda 16:00
  „A rendszerváltás után a magyar közélet tele lett UTÓLAG bátor, ellenzéki figurákkal. Nos, Kóborék és Nagy Feró nem tartoznak közéjük.”
  *
  Mármint, hogy utólag sem bátrak. Anno is hernyók voltak, ma is azok.
  Vagy hogyan értsük? Korábban is bátrak voltak, ma is merészek?

  Az Omega a hatvanas évek Dinamitja, Neoton Famíliája. Még a nevüket is kiegészítették, nehogy valaki (külföldön) félreértse a dolgot: http://music.tonnel.ru/music/797628997_797628997tonnel.gif

  Nagy Feró sem volt ellenzéki. Bátor különösen nem. Nem állítom, hogy gyáva volt (nem ismerem személyesen), ám hogy nem volt bátor, arról ő maga vallott nem is egyszer. Amikor behívták a jardra „beszélgetni”, nem várta meg az első pofont, gyorsan biztosított mindenkit, szó szerint idézem: „nálam a szocializmusnak nincs nagyobb híve”.
  Nagy Feró is abból élt (méghozzá viszonylag nem is rosszul), hogy a sok hülyegyerek ellenzékinek képzelte. Bródyék is ebből éltek, persze voltak jó számaik, ám azok meghatározó eleme a zene (Szörényi, Illés), Bródynak egyetlen épeszű szövege nincs, ismétlem: egyetlen sincs!, szemben Adamis, Demjén; Dusán, Huszár számos jó, néhány egészen kiváló dalszövegével (vö. http://magyarnarancs.hu/elso_valtozat/hogyan-ne-ironizaljunk-93674/?orderdir=&pagenr=1#kommentek ).

  Ha egyszer Bródyt is elhívják Felcsútra bazseválni, ugyanúgy odasomfordál majd, mint ahogy Szörényi is Alföldi mellé farolt (már persze bánja, mint a kutya, amelyik hetet, sőt tizenhetet kölykezett), ezeknek nincsenek elveik. Bródy Orbán (és Kövér) kegyelmes tenyeréből nyalogatta ki a Kossuth-díjat.

  Ladányi Mihályról írja a lexikon: „Társadalmi elkötelezettsége kiállást jelentett a peremen élők mellett, akikhez – független életmódjával – mindinkább maga is odatartozott. Ekként igyekezett megmaradni – illúziók nélkül is – forradalmárnak. Válogatott verseinek 1970-ben megjelent kötete, „Élhettem volna gyönyörűen”, adja az addigiak summázatát. A hetvenes évektől csemői tanyájára vonult vissza, ahol mezőgazdasági munkából és írásaiból tartotta el magát. Német, angol, orosz és román költőket fordított magyarra.”

  A kommunista forradalmár Ladányi elhagyatottan halt meg egy falusi vityillóban, a testét állítólag félig megették a macskák, miközben Bródy multimilliomos lett. Na most, vagy azért, mert 1990 előtt nem kommunista diktatúra volt, hanem polgári liberális diktatúra (a kommunistákat üldözték, a peremre szorították), vagy azért, mert Bródy nagyságrendekkel tehetségesebb költő, s a kommunista diktatúra a (művészi) teljesítményt méltányolta. Nincs harmadik lehetőség.
  Ladányi ezt írja: „Verseim »árokparti álmodozások«, kóborlásaim közben írom őket kiskocsmákban, vidéki állomásokon, öreg présházban, de soha saját könyvtáramban, dolgozószobámban – mert könyvtáram és dolgozószobám még nem volt soha. Nem vágok fel a nincstelenségemre, de sokat köszönhetek a gondok közé préselt, valóságközeli élethelyzetnek. Ez ébresztett rá… a hovatartozásra, ez adja fel számomra a kérdést, hogy a hétköznapi problémák mozdíthatatlanok-e, ez fűti lázadozásomat…”.

  Nagy Feró a „szakadt gyerekek” „szakadt zenészeként” reklámozta magát. Majd a „szakadt gyerekek” szakadtak maradtak (többen még szakadtabbak lettek), míg a zenész szintén milliomos lett, ilyen értelemben ő is „szintén zenész”.

  SANZON

  Ha már öreg leszek:
  lesz öt macskám, és kilenc ebem,
  és lesz, aki mócsingot mér nekik,
  igen, lesz majd egy hentesem...
  Igen, talán ha már öreg leszek,
  s a villakertben látom játszani őket,
  a törpék és a szökőkút között,
  igen, s na persze: el-elrévedek –
  Most aztán végképp furcsa lenne, ha
  prófétaként végezném, zsinegen,
  s nem lenne villakertem, se ebem,
  se macskám, se hentesem...
  Ó, persze, mondanák a macskagazdikák,
  na, persze, mondanák a kutyagazdikák,
  hát, persze, mondanák a villagazdikák,
  így végzi mind, mondanák, hát igen.
  Valamit tenni kell már, azt hiszem,
  mielőtt ideér a Semmisem,
  óh macskagazdikák, óh, villagazdikák,
  valamit tenni kell itt, hát igen.

  http://www.diszpolgar.hu/sites/default/files/styles/big_800x600_/public/kultura/ladanyi_mihaly.jpg?itok=bHDmiDih
  .
 3. 3 yoyo
  yoyo
  2015. május 20., szerda 14:40
  nagy feró és az omega azért egyáltalán nem volt ellenzéki. A cpg-s srácok sokkal keményebb és jobb arcok voltak, őket konkrétan be is börtönözték, de őket sem lehet ellenzékinek mondani. A rice és a cpg inkább csak szókimondó vagányok, koszos csövesek, punkok voltak.
  Az omega pedig egy-két "no de omega elvtárs" típusú megrováson kívül elég nagy kirakati showkelléke volt a 70-es éveknek. Hogy az lgt-vel együtt körbekoncerteztették a beatricét 81-ben, az nagyon nemes dolog volt, ez nem vitatható, de szó se volt rendszerellenességről, de még finom rendszerkritikáról sem. Ellenzéki, féligmeddig illegális legfeljebb az URH, vagy a Kontroll Csoport volt.
 4. 2 reuters
  reuters
  2015. május 20., szerda 13:52
  Pontosítsunk: az Omega koncert-sorozatot ad, amelynek egyik helyszíne Felcsút, az új stadion.
  Más. A rendszerváltás után a magyar közélet tele lett UTÓLAG bátor, ellenzéki figurákkal. Nos, Kóborék és Nagy Feró nem tartoznak közéjük.
  A pénz emlegetésén pedig nem kellene kiakadni: ez a szép új világ a pénzről szól.
  Egyébként a minap elcsíptem egy Beatrice/Nagy Feró konceret, egy meglehetősen lepukkant helyen. De Nagy Feróék úgy játszottak mintha legalább az Arénában játszanának, tízezer ember előtt.
 5. 1 yoyo
  yoyo
  2015. május 20., szerda 13:38
  "van az a pénz..." ez is egy olyan szólam, amivel minden kisebb-nagyobb gerinctelenség eladható.
  Persze, igen, a villanyszámlát fizetni kell, esetleg szeretnék egy sokkal nagyobb terepasztalt vagy a medencéhez egy még kacskaringósabb csúszdát, így aztán inkább nehéz szívvel bár, de mezei muzsikusból fideszes csellista leszek. Naná, hősködjön nektek a Tompa Andrea, az a hülye lúzer, aki a márai díjáért járó pénzt inkább egy alapítványnak ajánlotta. Persze a hülye bölcsésze koszos párszázezerrel hősködött, kíváncsi lennék, az én millióimmal is ilyen könnyedén labdázgatna-e.

  A beszutykolódás pedig nem beszutykolódás többé, olyan aprócska kellemetlenség csupán, mint egy altatásban végzett végbéltükrözés, túlestünk rajta, és tessék, nem is fájt.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs