Formabontó dologgal rukkolt elő a magyar kultúra legfrissebb nagyembere interjú közben

  • narancs.hu
  • 2017. június 16.

Kultúra

Mikrofonba mondta, hogy is kéne interjút kezdeni! 2017-ben.

Izgalmas interjút készített Pálos Máté kollégánk a szakmai körökben csak a jól csengő Richelieu-ként emlegetett Lőrinczy Györggyel. Aki azért figyelemre méltó figura manapság, mert bár hivatalosan a miniszter a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, a gyakorlatban az alelnök vezeti a kultúratámogatás legfontosabb intézményét. Orbán Viktor egykori beszédíróját, Doncsev Andrást április végén váltották le, őt követte a poszton Lőrinczy.

Volt is miről beszélni velünk, de mi most nem is egy kultúrpolitikai fejtegetést emelnénk ki, hanem azt a lehengerlő eszmefuttatást, amit Lőrinczy előadott a helyes kérdezési technikáról. Elvégre egy Richelieu mindenhez ért, nem?

Lőrinczy azért pöccent be, mert munkatársunk szerinte túl sokat emlegette Lázár János nevét… És akkor jött ez:

„MN: Rendben, felejtsük el Lázár Jánost, és…

LGY: Tudtam, hogy ezt meg fogja kérdezni, de az nem tetszik, hogy innen indulunk. Legalább feltett volna egy-két bemelegítő kérdést! Tisztázzuk ezen a ponton, hogy ez párbeszédes interjú vagy »melléírok, amit gondolok« műfajú cikk lesz, mert olyat csak úgy vállalok, ha a teljes szöveget láthatom közlés előtt. Vagy írnak rólam, amit akarnak, de nélkülem, és akkor a megjelenés után írogathatok választ vagy veszekedhetek; vagy párbeszédes interjút csinálunk. Úgy érzem, az újságírók csak olyan kicsengésű cikkeket írnak, ami a lapjuk koncepciójába belefér, függetlenül attól, mit mondok el nekik. Hozzáteszem, fontosnak tartom a sajtót, és szerintem jól is kezelem, de voltak rossz tapasztalataim. Hátha önnel másképp lesz.”

A teljes interjút a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk