Fischer Ádám megteremti az új év alaphangulatát
Fischer Ádám

Fischer Ádám megteremti az új év alaphangulatát

  • Kling József
  • 2018. január 1.

Kultúra

Kezdjük az évet valami ütőssel. Mondjuk A teremtéssel.

Fischer Ádám 2008-ban teremtette meg a hagyományt a Müpában, azóta minden január elsején előadja Haydn két nagy oratóriuma közül az egyiket, A teremtést vagy Az évszakokat. A teremtés többször szólal meg, ahogy ma este is.

Óriási ez a zene és a keletkezéstörténete sem hétköznapi. Ráadásul magyar vonatkozása is van.

Joseph Haydn 1792 júniusában William Herschelnél (1738–1822) vendégeskedett sloughi otthonában. Herschel oboista, zeneszerző és nem mellesleg csillagász volt. Ő fedezte fel 1781. március 13-án az Uránusz bolygót. A kertjében állt egy 122 centiméter átmérőjű, tükörrel felszerelt, 12 méter hosszúságú óriásteleszkóp.

Haydn belenézett, és nem talált szavakat. Pontosabban valamit motyogott, de nem lehetett érteni, mit. A látványtól szabályosan sokkot kapott.

Joseph Haydn

Joseph Haydn

 

Pár évvel később viszont pazar zenében fogalmazta meg az élményt: A teremtés (Die Schöpfung) máig az egyik leggyakrabban játszott Haydn-mű.

Bár az ősbemutatóját Bécsben tartották 1798-ban, ezen kívül Budán mutatták be először 1800. március 8-án. Maga Haydn dirigálta a Budai Palota dísztermében.

Haydn művét kezdetben Alkotásnak fordították. A mai Déli pályaudvarral szemben lévő ház falára domborművön örökítették meg a bemutatót. (A házat 1814-ben lebontották, de a kapuja felett egykor elhelyezett dombormű ma is látható a Kiscelli Múzeumban.)

A domborművön a teremtés aktusa látható a kékre festett földgolyóval. Állítólag erről – illetve Haydn művéről – kapta nevét az a két utca, amelyre a sarkon álló palota nézett: az Alkotás és a Kékgolyó utca.

Fischer Ádám mindig felfedez valami újat Haydn zenéjében, és ezzel valóban megteremti az új év alaphangulatát. Újdonság a zenekar (a milánói Scala Akadémiai Zenekara) és a szólisták is: Regula Mühlemann szoprán, Paul Schweinester tenor, Sebestyén Miklós basszbariton.

Fischer Ádámnak nemcsak zenei interpretációja, hanem politikai véleménye is tartogat meglepetéseket. Hadd idézzem fel 2017-es beszélgetésemet a karmesterrel:

„A csendőrpofon hungarikum” – Interjú Fischer Ádámmal

A Kossuth-díjas művész gyakran megszólal a legégetőbb politikai kérdésekben. Legutóbb Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető migránsbizniszezése ellen vonult a barikádokra. Kósa korrupcióval vádolta a Helsinki Bizottságot – Fischer pedig, aki 1999 óta tagja a Helsinki Bizottságnak, személyes sértésnek vette a vádat. Magyar Narancs: A telefonban azt mondta, most még jobban át tudja élni a menekültek helyzetét.

Figyelmébe ajánljuk