Kolumbusz szobrát elvitette a kormány Kolumbiában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 11.

Kultúra

Az őslakosok le akarták dönteni, nem sikerült. Most tárgyalnak.

Eltávolíttatta és őrizteti a kolumbiai kulturális minisztérium Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a kolumbiai főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterétől, mert a dél-amerikai ország őslakos népéhez, a misakhoz tartozó tüntetők szerdán megpróbálták ledönteni  a szobrokat.

A minisztérium azt közölte, azért vitették el az 1906-ban emelt, két bronzalakból álló emlékművet, hogy békés párbeszéd kezdődjön, és mindenki gondolja át, milyen jelentősége, értéke van a kulturális örökségnek.

 

A misak őslakosok  néhány hete ledöntötték Gonzalo Jiménez de Quesada spanyol konkvisztádornak, Bogotá alapítójának szobrát, áprilisban Valle del Cauca megye székhelyén, Caliban, szeptemberben pedig Cauca megye székhelyén, Popayánban ugyanez történt a Sebastián de Belalcázar spanyol konkvisztádort ábrázoló alkotással. Mindkét várost Belalcázar alapította.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk