Magyar civilek is nyertek SozialMarie díjat

  • narancs.hu
  • 2017. május 2.

Kultúra

A kormány kicsinálná őket, mások elismerik a munkájukat.

SozialMarie díjjal tüntettek ki május 1-én 15 társadalmi hatással bíró innovatív projektet a bécsi ORF RadioKulturhausban. A díjazottak között van a magyar Budapest100, az Eleven Emlékmű - az én történelmem, a Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?! és a SUHANJ! Fitness - erőt adunk projekt is. A magyar kezdeményezések egyenként 2000 eurós díjat nyertek.

Az aktív fővédnökséget Magyarországon 2017-ben Junghaus Tímea, művészettörténész és kortárs művészeti kurátor vállalta, és az Eleven emlékmű csoport projektjének támogatását választotta.

Az idén tizenharmadik alkalommal odaítélt díj 15.000 eurós első helyezését egy cseh projekt nyerte, melyben mentális betegségekben maguk is érintett újságírók nyilvánosan foglalkoznak a betegségekhez kapcsolódó megbélyegzéssel, hogy ezáltal előmozdítsák az előítéletek leküzdését.

A SozialMarie társadalmi innovációs díj, amely 2005 óta minden évben 15 kitűnő projektet díjaz. A nemzetközi irányultságú SozialMarie pályázat és díj mára nem csak Ausztriában, Magyarországon és Csehországban, hanem Szlovákiában, Szlovéniában, Németországban, Lengyelországban és Horvátországban is ismert. A SozialMarie társadalmi innovációs kritériumai között mindenekelőtt a társadalmi problémák újszerű megoldásai szerepelnek. A díj kitüntetés, a teljesítmény elismerése, és nem pályázati támogatás. Célja, hogy szorosabbra szője a társadalmi innovációk hálózatát, és párbeszédet kezdeményezzen a társadalmi innováció témájáról.

(A lead-képen az Eleven Emlékmű egyik korai, a Szabadság téri emlékmű felállítása utáni beszélgetés látható. Fotó: Vörös Anna)

Figyelmébe ajánljuk