Márciusig van pénze a Freeszfe Egyesületnek, jótékonysági aukciót szerveznek

  • narancs.hu
  • 2021. november 26.

Kultúra

Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai, Radnóti Színház kellékei, portré Cserhalmi Györgyről, Törőcsik Mariról, és még sok kincs kerül licitre.

A Freeszfe Egyesület januárban fogja ünnepelni megalakulásának első évfordulóját. "Támogatóink; színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendezünk december 12-én, vasárnap. Az érdeklődők a licitálással nem csak a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának folytatását, vizsga- és diplomafilmek létrejöttét segítik, hanem felbecsülhetetlen értékű, karácsonyi ajándéknak is beillő tárgyakra, élményekre tehetnek szert."

A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van. Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és nem csak tanítanak, hanem az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot építenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek.

"Bár sokan segítik a munkánkat adománnyal, épülettel, ingyen munkával, ahhoz, hogy a Freeszfe működni tudjon, pénzre van szükségünk.

Sokan gondolják, hogy annyi támogatónk van, nincs már szükségünk semmire. Az igazság ezzel szemben az, hogy a számlánkon jelenleg rendelkezésünkre álló összeg márciusig biztosítja a tavaly megkezdett munka, a képzések folytatását.

De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nem tudunk létrehozni" – közölte az egyesület.

A járványhelyzet miatt Zoomon rendezett jótákonysági aukcióra – amit az érdeklődők élőben kísérhetnek figyelemmel a Facebookon – több mint 100 képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel neki kedves tárgyakat, általuk biztosított különleges élményeket, amelyekre licitálni tudnak az érdeklődők, akik ily módon segítenék a Freeszfe Egyesület munkáját.

A felajánlott tárgyak közt van többek között

  • Tarr Béla Sátántangó című filmjének eredeti munkakópiájának képanyaga,
  • Nagy Ervin bőrkabátja, amit a Tanár c. sorozatban viselt,
  • Básti Juli Mása-könyve a Három nővérből, Szirmay Ágnes, Kemény Zsófi és Kemény István családi író-olvasó találkozója,
  • Harcsa Veronika workshopja,
  • Nádasdy Ádám vagy Tompa Andrea irodalomórája,
  • az Örkény Színház színészeinek versmondásai,
  • Geszti Péter dedikált, kézzel írt A Pál utcai fiúk dalszövege,
  • Gergye Krisztián akvarellje,
  • Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai,
  • filmes forgatókönyvek és dedikált színházi példányok, dedikált könyvek, kulisszajárások,
  • próbafolyamaton való részvételi lehetőség a Centrál Színházban, irodalomóra,
  • Wunderlich József első basszusgitárja személyes zeneórával,
  • filmes városi-túra Szabó Simonnal,
  • Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet alkotásai,
  • a legelső freeszfes maszk,

és még sok más licitre bocsátott értékes felajánlás, melyekről itt talál bővebb információt.

(Freeszfe Egyesület)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.