Műkincsekkel való csalással vádolják az Louvre előző vezetőjét

Kultúra

 Jean-Luc Martinez 2013-tól 2021-ig vezette a világ leglátogatottabb intézményét.

Vádat emeltek a Louvre volt elnök-igazgatója, Jean-Luc Martinez ellen műkincsekkel való csalás gyanúja miatt - értesült az AFP igazságügyi forrásból. Az esetről a Le Monde és az ArtNews is beszámolt.

A jelenleg ismert információk szerint Martinezt, aki 2013-tól 2021-ig állt a világ leglátogatottabb múzeumának élén, két jeles francia egyiptológussal együtt hétfőn vette őrizetbe a kulturális javak csempészete ellen küzdő központi hivatal (OCBC) .

A két régészt elengedték, a Louvre volt elnök-igazgatója ellen azonban vádat emeltek bűnszövetségben elkövetett csalásban és bűncselekményből származó javak tisztára mosásában való bűnrészesség címén.

A témáról elsőként író francia hetilap, a Le Canard enchaîné szerint a nyomozók gyanúja szerint Martinez szemet hunyt-e afölött, hogy hamis papírokkal igazolták a Louvre abu-dzabi fiókintézménye számára 2016-ban több tízmillió euró értékben vásárolt egyiptomi régiségek, köztük Tutanhamon fáraó rózsaszín gránitsztéléje eredetét.

Jean-Luc Martinez jelenleg az örökségvédelem területén folytatott nemzetközi együttműködésért felelős nagykövet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk