Mundruczó Cannes-ban: „Sok hiba, hisztéria és őrület volt abban, ahogyan Magyarország reagált a menekültválságra”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 18:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Filmje elsősorban mégsem Orbán Viktornak vagy a magyar kormánynak szól.

„Sok hiba, hisztéria és őrület volt abban, ahogyan Magyarország reagált a krízisre, és ezt valóban támogatta a kormány, de a magyar nemzet is” – mondta Mundruczó Kornél filmrendező a cannes-i filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatóján az Index beszámolója szerint.

Az MTI szerint Mundruczó azt is mondta, a menekültválság szempontjából „Magyarország rossz példa, de ez a példa bárhol elterjedhet”. Hozzátette, Jupiter holdja című, ma bemutatott munkájával elsősorban nem a magyar kormánynak üzen, hanem minden európainak, mert a menekültkérdés európai probléma. „Politikailag inkorrekt” filmet akart csinálni, amelyben olyan dolgokat tesz egymás mellé, amilyeneket nem szokás, mégpedig azért, hogy új kérdéseket tegyen fel a nézők számára.

A világ legrangosabb filmfesztiváljának hivatalos programjában a Jupiter holdja 18 másik játékfilmmel versenyez a fődíjért, az Arany Pálmáért. Az alkotás magyar–német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, és a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forint értékű támogatásával.

Az MTI ismertetője szerint:

„A látványos és pörgő ritmusú kétórás alkotás főhőse egy menekülő szír fiú, Aryan (Jéger Zsombor), akit meglőnek a szerb–magyar határon, de ő nem sérül meg, hanem csodálatos módon repülni kezd. A menekülttábor meghasonlott orvosa, dr. Stern Gábor (Merab Ninidze) azonnal üzletet lát a fiú képességében és útlevelet ígérve neki kicsempészi őt, miközben az idegenrendészeti hatóság egyik vezetője (Cserhalmi György) személyesen veszi őket üldözőbe.”

A Jupiter holdját a magyar mozikban június 8-tól lehet majd megnézni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 18:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Választás 2018

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...