Mundruczó Cannes-ban: „Sok hiba, hisztéria és őrület volt abban, ahogyan Magyarország reagált a menekültválságra”

  • narancs.hu
  • 2017. május 19.

Kultúra

Filmje elsősorban mégsem Orbán Viktornak vagy a magyar kormánynak szól.

„Sok hiba, hisztéria és őrület volt abban, ahogyan Magyarország reagált a krízisre, és ezt valóban támogatta a kormány, de a magyar nemzet is” – mondta Mundruczó Kornél filmrendező a cannes-i filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatóján az Index beszámolója szerint.

Az MTI szerint Mundruczó azt is mondta, a menekültválság szempontjából „Magyarország rossz példa, de ez a példa bárhol elterjedhet”. Hozzátette, Jupiter holdja című, ma bemutatott munkájával elsősorban nem a magyar kormánynak üzen, hanem minden európainak, mert a menekültkérdés európai probléma. „Politikailag inkorrekt” filmet akart csinálni, amelyben olyan dolgokat tesz egymás mellé, amilyeneket nem szokás, mégpedig azért, hogy új kérdéseket tegyen fel a nézők számára.

A világ legrangosabb filmfesztiváljának hivatalos programjában a Jupiter holdja 18 másik játékfilmmel versenyez a fődíjért, az Arany Pálmáért. Az alkotás magyar–német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, és a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forint értékű támogatásával.

Az MTI ismertetője szerint:

„A látványos és pörgő ritmusú kétórás alkotás főhőse egy menekülő szír fiú, Aryan (Jéger Zsombor), akit meglőnek a szerb–magyar határon, de ő nem sérül meg, hanem csodálatos módon repülni kezd. A menekülttábor meghasonlott orvosa, dr. Stern Gábor (Merab Ninidze) azonnal üzletet lát a fiú képességében és útlevelet ígérve neki kicsempészi őt, miközben az idegenrendészeti hatóság egyik vezetője (Cserhalmi György) személyesen veszi őket üldözőbe.”

A Jupiter holdját a magyar mozikban június 8-tól lehet majd megnézni.

Figyelmébe ajánljuk