Rengeteg pénzzel dobja meg a kormány a Magyar Idők rovatvezetőjének íróakadémiáját

  • narancs.hu
  • 2017. december 28.

Kultúra

Orbán János Déneséknek 1,4 milliárd esett le a nagy év végi pénzosztásban.

A tegnapi Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány 1,4 milliárd forintot juttat a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek az Előretolt Helyőrség Íróakadémia támogatására.

A Magyar Idők kultúrarovatának szerkesztője, Orbán János Dénes által vezetett akadémia 2016-ban 150 millió, idén 700 millió forintból gazdálkodhatott. Az akadémia működését elemző cikkünkben már erről a 700 millióról is azt írtuk, hogy „többszöröse a Magyar Írószövetség, a József Attila Kör, a Szépírók Társasága vagy a Fiatal Írók Szövetsége éves költségvetésének, de a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi kollégiuma is csak feleennyit oszthat szét ebben az évben pályázati úton”.

Irodalmi élüzem - Orbán János Dénes párhuzamos intézményrendszere

A lapunk birtokába került hivatalos terv szerint az idén 700 millióval gazdálkodó KMTG az íróiskolája mellett díjakat és ösztöndíjakat oszt, könyvkiadót, művészeti portált, irodalmi magazint és digitális könyvtárat alapít, de lesz fesztiválja, vándorcirkusza és zenei tehetségkutatója is.

Az 1,4 milliárd forint meg aztán tényleg elképesztő pénz a magyar irodalmi piacon. Az íróakadémiának persze szüksége is lehet rá, az Origónak adott interjú szerint „több százezer példányban megjelenő” irodalmi-kulturális mellékletet gondoznak Mészáros Lőrinc Mediaworksének megyei napilapjaiban.

 

Figyelmébe ajánljuk