Újjáépítik a római Colosseum gladiátorarénáját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 2.

Kultúra

Az eredeti színpadot a 19. században bontották el a régészeti föltárások miatt.

 

 Az Ingegneria nevű milánói társaság építheti újjá a római Colosseum gladiátorarénáját, mert megnyerte az olasz kormány által kiírt pályázatot – jelentette be vasárnap Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő beruházás 2021 végén kezdődik, és elvileg 2023-ban befejeződik. A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti arénát, azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában. Az a színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották a régészeti feltárások miatt.

Az arénát ismét szabadtéri kulturális előadásokra lehet majd használni, és a Colosseum látogatói az aréna közepéről is megnézhetik az ókori építményt 

– mondta a miniszter.

A háromezer négyzetméter alapterületű mobilrendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, vagy hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgozott már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata.

A Colosseumot Kr. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik.

 

 

Figyelmébe ajánljuk