A Médiatanácsnak nincs kifogása a műsor ellen, ahol a gyerekverésről legitim fegyelmezési eszközként beszéltek

  • narancs.hu
  • 2018. január 9.

Lélek

Ugyan, mi baj lehet, ha a gyerek érdekében történik?

"Panaszt tettünk az NMHH-nál amiatt a műsor miatt, ahol a vendégek, egy pszichológus és Liptai Claudia a gyerekverésről úgy beszéltek, mint ami megengedhető, ha "oda ütsz, ahol a ruha takarja", vagy ha a "fenekére csapsz", vagy ha "a gyerekre nem lehet máshogyan hatni" - írta tegnap Facebook-oldalán a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

Panaszukra tegnap érkezett meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság válasza, ami szerint "minden rendben volt a műsorral, mert tulajdonképpen meg lehet verni azt a gyereket, csak meg kell válogatni mikor, hogyan és hova csapunk oda. Az ész megáll. De tényleg. A gyermekvédelmi törvényt ki lehet kukázni, kedves kollégák" - kommentálta az esetet az alapítvány.

Az NMHH válaszában arra hivatkozott, hogy "a Műsorszámban meghallgatott szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az arcra irányuló ütés megalázó, megszégyenítő, és rombolhatja a gyermek önbizalmát. Figyelmeztető jelzésnek nevezte a más testrészre irányuló ütést, és hangsúlyozta, hogy ilyenre csak ritkán kerülhet sor, ha muszáj megállítani a gyermeket, például valamely önmagára vagy másra veszélyes magatartásban. (...) Megállapította továbbá a Médiatanács, hogy a szakértő nem testi fenyítésről, hanem a gyermek érdekében alkalmazható fizikai ráhatásról beszélt, hiszen hangsúlyozta, hogy a szülő erőteljesebb mozdulata fizikai fájdalmat nem okozhat, célja kizárólag a figyelmeztetés lehet, és csak a gyermek érdekében történhet."

null

null

Figyelmébe ajánljuk