A nők és az önvédelem - "Meglepetten elmenekült"

  • Tabár Zsuzsa
  • 2010. március 11.

Lélek

A hollywoodiaktól azt tanultuk, hogy a női önvédelem kulcsa, ha a támadó legérzékenyebb pontjaira mérünk gyors ütéseket. A filmvásznon valóban jól mutatott, ahogy Sandra Bullock a Beépített szépségben pillanatok alatt bemutatta társán az alapokat. A valóságban azonban ez nem ilyen egyszerű. Tanulni, tanulni, tanulni kell.
A hollywoodiaktól azt tanultuk, hogy a női önvédelem kulcsa, ha a támadó legérzékenyebb pontjaira mérünk gyors ütéseket. A filmvásznon valóban jól mutatott, ahogy Sandra Bullock a Beépített szépségben pillanatok alatt bemutatta társán az alapokat. A valóságban azonban ez nem ilyen egyszerű. Tanulni, tanulni, tanulni kell.

A rendőrségi statisztika azt mutatja, hogy a nők elleni támadások legtöbbször felderítetlenek maradnak. Leginkább azért, mert jóval nagyobb az esély arra, hogy egy nőt ismerőse vagy hozzátartozója bántalmazzon, mint hogy egy idegen támadja meg az utcán.

Önbizalom

De ha már így alakult, a legtöbbször az a baj, hogy a nők nem mernek segítséget kérni, ha pedig tudnának, akkor sem akarnak védekezni. Állítólag azért, mert akkor "bántani kell a támadót", és ez sokuknak nehézséget okoz. "A támadások 99 százaléka verbálisan kezdődik - magyarázza Pöltl Ákos, a Modern Defendo Mad Girl programjának egyik oktatója -, így először azt kell a lányoknak megtanítani, hogyan használják a hangjukat, hiszen egy erőteljes rákiabálás a támadóra az esetek jó részében elegendő. Ha ez mégsem segít, akkor jöhet a fizikai rész, vagyis maga az önvédelem. Sokan azt hiszik, hogy ez az egész csak ütések és rúgások különböző kombinációiból tevődik össze. A technika, vagyis hogy hogyan védekezem, csupán egyharmad részben fontos, a lényeg inkább a mentális felkészültségen, vagyis a támadás okozta stresszhelyzet kezelésén, illetve a fizikai állóképességen van."

A Mad Girl fantázianevet viselő önvédelmi programot maga a "műfaj atyja", Bill Wolfe állította össze, aki egyenesen Kanadából jött el hozzánk. A képzés elmélettel kezdődik, prezentációk segítségével az oktatók bemutatják az utcai erőszakot, érzékeltetik a pszichés nyomást, ami ilyenkor az áldozatokra nehezedik. Ezt követően a növendékek különböző taktikai szituációk, élethelyzetek bemutatásával sajátíthatják el az önvédelem rejtelmeit. Ezután felmérik a lányok edzettségi, pszichés szintjét, illetve hogy egy esetleges támadás során mennyire képesek lágy pontokra célozni. Miután megtanulták, hogy egy fizikailag gyengébb hölgy miként tud megfékezni egy erősebb férfi támadót, és elsajátították az alapokat, akkor jöhetnek a szituációs gyakorlatok - immáron élesben.

"Egy észak-amerikai kutatás során kiderült, hogy a nők 92 százaléka meg sem próbál küzdeni, ha megtámadják. Mi azt próbáljuk meg ezen a képzésen megtanítani a lányoknak, hogy az önvédelem összetett dolog. A legfontosabb a mentális felkészültség, hiszen sosem lehet tudni, mi fog történni. Ez azért fontos, mivel minden fejben dől el, a testünket az agyunk irányítja, így ha valaki agyban leblokkol, nem fog hatékony önvédelmi technikákat végrehajtani. Az agy és a test összekötését csak edzéseken lehet elsajátítani, enélkül a megtanult technikák mit sem érnek."

Az azonban, hogy valaki a hétköznapi életben is sikeresen hárítson egy támadást, több hónapba vagy akár egy évbe is beletelhet, de a lányok a képzés alatt olyan tudást sajátítanak el, amit mások - akár a támadók - is megéreznek. Legalábbis egy amerikai kutatás ezt támasztja alá. A tesztalanyoknak filmet vetítettek utcán sétáló emberekről, és megkérdezték, hogy ki az, akit megtámadnának, és ki az, akit semmiképp. Érdekes módon azoknak a nőknek a láttán, akik járnak vagy jártak önvédelmi tanfolyamra, mindenki azt válaszolta, hogy semmiképp nem támadná meg.

"Sokan hatalmas önbizalmat kapnak már csak attól, hogy elkezdenek egy ilyen önvédelmi tanfolyamra járni - magyarázza Horváth Éva pszichológus -, ugyanis legtöbbünk alapvetően bizalommal fordul a világhoz, de amikor valamelyikünket inzultus éri, ez a bizalom megrendül. Ezért kezdenek el sokan önvédelemre járni egy támadás után, hisz rettegnek, hogy esetleg megint megtörténik velük a tragédia. Erre már fel akarnak készülni testileg, de legfőképp lelkileg."

Edzés

"Nem az a lényeg, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozzunk a támadónknak, hanem hogy magunkat védjük meg - mondja Viki, aki két hónapja járt edzésre, miután megpróbálták kirabolni. - Hazafelé menet egyszer csak megjelent előttem egy alak, és el akarta lopni az órámat. Szerencsére addigra megtanultam, hogyan lehet sikeresen hárítani. Kifordítottam a csuklóját, ő pedig meglepetten elmenekült."

Viki lassan több mint fél éve a Magyar Aikikai Aikido Egyesületbe jár. A női önvédelmet Pivony Attila sensei (oktató - a szerk.) tanítja a lányoknak, aki a japánoktól a "shidoin" (a kifejezés jelentése vezető mester; egy fokkal alacsonyabb rang, mint a nagymesteré, ami a legmagasabb- a szerk.) titulust megkapta, és ezt a címet Magyarországon egyedül ő viseli.

"Nagyon sok olyan támadás és atrocitás érhet egy nőt a hétköznapokban, aminek a kivédésére nincs felkészítve. Ezért éreztem, hogy fontos lenne egy kimondottan lányoknak szóló tanfolyamot indítani. A férfiak szigorúan ki vannak zárva az edzésekről, mivel azt tapasztaltam, hogy elvonják a lányok figyelmét. Persze én is férfi vagyok, de rám nem úgy tekintenek, hanem mint a tanárukra, a senseire" - magyarázza Pivony Attila.

Az aikido az egyik legnépszerűbb távol-keleti küzdősport, de sok tanítványt nem az önvédelem érdekel, fogyni akar, vagy - ahogy mondják - a "mozgás öröme" miatt jön.

Az edzések bemelegítéssel, erősítő és nyújtó gyakorlatokkal kezdődnek, majd különböző ütés- és rúgáskombinációkkal folytatódnak. Ezután következnek a támadásokat hatástalanító technikák. Egy-egy óra alatt két vagy három támadási szituációt tanulhatnak meg a diákok. A sensei elmondta, hogy nem kell komoly fizikai erő a támadás elhárításához: "A lényeg a megfelelő technikán van. Nem az a lényeg, hogy agyonverd a támadódat, hanem az, hogy mozgásképtelenné tedd, és el tudjál menekülni."

Ezt az elvet hirdeti a krav-maga is (bővebben: Mortal szombat, Magyar Narancs, 2003. május 15.), bár ez nem kifejezetten nőknek szánt önvédelmi rendszer.

"Jelenleg nem tartunk külön női edzéseket. Úgy gondolom, a tanfolyam alatt mindenki egyaránt megkapja azt a technikai tudást, amivel képes megvédeni magát. A hölgyeket is várjuk, de számunkra is ugyanaz a program. Problémát okozna a csoportban, ha kivételezés történne a lányok irányában, de szerencsére nálunk ilyen gond nincs" - tudjuk meg Szaszkó Olivér oktatótól, aki hozzáteszi: "Érdekes módon a lányok ugyanolyan jól - sőt néha jobban - bírják, mint a férfi tanítványok, bár ez nem az újoncokra, hanem a már több éve hozzánk járó nőkre jellemző."

A krav-maga nem sport. Itt csak az önvédelem a cél, így nem meglepő, hogy sokan már csak azután jönnek, hogy megtörtént a baj. Egy neve elhallgatását kérő lány például azért kezdett el az edzésekre járni, mert fényes nappal késsel támadtak rá az utcán. "Ketten voltak, az egyikük elölről támadt, ezt ki tudta védeni, de a második, hátulról jövő támadást nem. A szúrás a combjának a hátsó részét érte. Hallotta, hogy ez a módszer minden irányból érkező és minden pozícióban érő támadást megtanít kivédeni."

"Nagyon sokat foglalkoztunk vele, hogy fel tudja dolgozni ezt a traumát. Legelőször kielemeztük az esetet, utána pedig elmagyaráztuk, hogy ha kicsit körültekintőbb lett volna, talán el tudta volna kerülni. Nem figyelt a gyanús jelekre, nem mérte fel megfelelően a terepet, pedig ha időben érzékelte volna a veszélyt, el tudott volna menekülni. Ma már szerencsére az edzéseknek köszönhetően jóval magabiztosabbá és határozottabbá vált" - emlékszik vissza az esetre Szaszkó, majd megjegyzi: "Nagy hangsúlyt helyezünk az önfegyelemre. Arra, hogy a konfliktushelyzetre ne rögtön agresszióval, verekedéssel válaszoljanak. A megszerzett tudással ugyanis nem szabad visszaélni, fontos megtanulniuk, hogyan kell kordában tartani az erejüket és higgadtan reagálni. Csak ha nincs más választás, akkor szabad alkalmazni az órákon tanultakat, mivel ez már olyan tudás, amivel az ember képes másoknak ártani. Nem győzzük hangsúlyozni krav-maga edzéseken, hogy a védekezés mértéke nem haladhatja meg a támadás mértékét."

Fegyver, vagy nem fegyver?

De akkor mi a helyzet a gázspray-vel? A kalasnyikov.hu portál szerzője így elmélkedik: "Az önvédelem alapvető eszköze. Viselése semmilyen engedélyhez nem kötött 20 g töltet alatt, nem is költséges, már 2000 Ft alatt is kapható - írja, majd következik a "macsós", lesajnáló jó tanács: "Minden hölgy táskájában ott a helye, hisz ők gyakorlás nélkül is készségszinten (sic!) kezelik. Persze nem ezer kacat közt, legalul! Olyan táskába, zsebbe tessék tenni, ahol ennek tudnak egy külön zsebet biztosítani, ahonnan könnyen-gyorsan elő tudják venni."

Ezek szerint bárki szabadon rohangálhat az utcán gázspray-vel a táskájában? A hatályos Btk. szerint "Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges." De a Btk. azt is kimondja, amit a krav-maga edző is: "A védekezés mértéke nem haladhatja meg a támadás mértékét". Csakhogy a gázspray használata már egy törvénycikkely "témája", és ez tavaly került a Btk.-ba: "Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz." De mi minősül szükséges védelmi eszköznek? A rendelkezés csak azt mondja ki, hogy mi nem minősül annak. Természetesen az olyan eszközök, amelyek az élet kioltására alkalmasak. A jogalkotó szerint a gázspray nem tartozik ezek közé.

"Ismerek egy lányt, aki ha tudja, hogy sötétben kell elmennie otthonról, mindig tart magánál gázspray-t. Nem a táskájában tartja, mivel onnan bonyolultabb előkotorni, a kabátzsebben viszont mindig kéznél van - mondja Horváth Éva. - Szerencsére nem kellett még használnia, de szerinte jobb félni, mint megijedni. A NANE ugyanezen az állásponton van. Azt tanácsoljuk, hogy a nők tegyenek meg mindent a saját biztonságuk érdekében. Ha valaki gázspray-vel a zsebében érzi nagyobb biztonságban magát, mi azt is támogatjuk, aki pedig önvédelmi tanfolyamra akar járni, annak segítünk megtalálni a neki legjobban megfelelőt."

Bővebben: www.moderndefendo.eu, aikido-aikikai.net, krav-maga.hu

Figyelmébe ajánljuk