Ha a kormány nem is, az egyházak kapcsoltak: online lesznek a szentmisék

  • MTI
  • 2021. március 7.

Lélek

Legalábbis a református, az evangélikus, a pünkösdi és anglikán egyháznál biztosan.

A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket; ahol lesznek templomi szertartások, ott szigorúan be kell tartani a hétfőtől érvényes védelmi intézkedéseket - erről Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára beszélt a köztévén.

 Online tartja szertartásait a református, az evangélikus, a pünkösdi és az anglikán egyház, a metodistáknál pedig a gyülekezetekre bízták, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően döntsenek. A magyarországi román és szerb ortodox egyházak, valamint a moszkvai és a konstantinápolyi patriarchátus templomban tartja meg istentiszteleteit, a bolgár ortodox egyház viszont online - ismertette Fischl Vilmos.

    Hozzátette: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése szerint nyitva maradnak a templomok, lehet szentmisét tartani, de ettől egyes egyházmegyék eltérhetnek.

    Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken azt közölte: hétfőtől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a nyilvános szentmisék szünetelnek. Az egyetlen kivétel a temetés, melyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

    Vasárnap Fischl Vilmos arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvintézkedések a templomi szertartásokra is vonatkoznak: kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, aki pedig beteg, maradjon otthon!

    A protestáns egyházban, illetve a katolikusoknál az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében nagyhét kezdetén, virágvasárnap vizsgálják meg újra, hogy vissza lehet-e térni a templomi istentiszteletekhez.

    "Még nem tudjuk, hogy húsvétkor mehetünk-e templomba" - jegyezte meg ökumenikus tanács főtitkára.

    Az online istentiszteletről szólva Fischl Vilmos elmondta: jó oldala, hogy kényelmesen be lehet kapcsolódni a szertartásba, rossz következménye lehet, hogy egyeseket leszoktat a templomba járásról, ezért nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy amint lehet, térjenek vissza a hívők a templomokba.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.