Így kell csinálni: petíciót indítanak a közéleti személyiségek, hogy Őcsény ne ismétlődhessen meg

  • narancs.hu
  • 2017. október 6.

Lélek

Nem helyeselnek, nem elszaladnak, hanem kiállnak.

„Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait! Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani” – így indul az a petíció, amelyet Beer Miklós váci püspök, Veiszer Alinda, a Hír Tv műsorvezetője, Hajós András zenész–tévés, Gundel Takács Gábor műsorvezető és Gégény István hitoktató tett közzé.

Ahogy a 444.hu is megjegyzi, a petíció nyilvánvaló reakció az Őcsényben történtekre, ahol a lakosok egy része erőszakosan lépett fel, amikor kiderült, hogy oltalom alatt álló, Magyarországon teljesen jogosan tartózkodó menekültek üdülnének a falu egyik panziójában. Orbán Viktor múlt pénteken helyesnek nevezte az őcsényiek tettét, nem ítélte el az önbíráskodást; azt, hogy valakik kiszúrták a menekültek üdültetését vállaló panziótulajdonos autójának gumikerekét.

A petíciót elindító szöveget teljes terjedelmében közöljük:

Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani.

Az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok.

Tegyük fel, mert a jövőnk érdekében mindenképp fel kell tennünk a kérdést: mi történt velünk? Merünk-e szembenézni a tükörben azzal a Magyarországgal, ahol ilyesmi előfordulhat?

Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halállal fenyegetéssel válaszolnak.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket. Ugyanígy közös érdekünk, hogy megvédjük az emberséges társadalom határait. Az elmúlt napokban ezt az intézményt érte olyan támadás, amely ellenreakció nélkül önpusztító folyamatok sorát eredményezheti.

Ellene mondunk az emberséges társadalom lerombolását célzó törekvéseknek! Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.

Mondjunk nemet együtt a félelem eluralkodására! Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait!

Figyelmébe ajánljuk