Intimtorna: Omló és épülő gátak

  • Kempf Zita
  • 2001. október 4.

Lélek

- a felegyenesedésért is fizetni kellett: az a vékony izomlemez, amely intim testnyílásainkat keretezi, addig ugyanis függőlegesen helyezkedett el, és nem volt az életminőséget meghatározó szerepe. A kilencvenfokos fordulat után azonban az addig a hasfalra támaszkodó belső szervek súlya mind ráterhelődött.
- a felegyenesedésért is fizetni kellett: az a vékony izomlemez, amely intim testnyílásainkat keretezi, addig ugyanis függőlegesen helyezkedett el, és nem volt az életminőséget meghatározó szerepe. A kilencvenfokos fordulat után azonban az addig a hasfalra támaszkodó belső szervek súlya mind ráterhelődött. Kellő edzés híján a medence szövetrendszere mindezt nem bírja el, elgyengül, a rostok megnyúlnak, a testnyílások pedig - amelyeknek periodikusan és erősen zárniuk kellene a vizelet és széklet előtt, valamint a pénisz körül - tágulnak. Legrosszabb esetben egészen addig, míg nem képesek funkciójuknak megfelelni és irányíthatatlanná válnak. Bármely, a medencében elhelyezkedő szervet érik káros hatások, azt a közelben lévők is megsínylik. Nem lehet ezért külön kezelni a nemi szervek és az ürítés szervrendszerét. Noha ezek a testünkben csak néhány centire helyezkednek el egymástól, az urológustól a szexológusig akár több évig is tarthat az út.

A módszer

Az INTIMTORNA¨-módszer kidolgozója Kriston Andrea testnevelés-biológia szakos tanár, a Magyar Nőorvos Társaság nőgyógyászati és urológiai szekciójának elnökségi tagja, de ma már nyolcvan általa képzett szakember is végzi a felvilágosító-oktató munkát. "Saját szülésem döbbentett rá, szeméremből mennyire elhanyagoljuk ezt a területet. Abban az időben azt hittem, kellőképpen edzett vagyok, de ezeket az akkor különösen fontossá váló izomkötegeket mégsem tudtam hatékonyan használni. Ráadásul egy viszonylag könnyű szülés után meg akartak műteni, hogy annak következményeit eltüntessék. Ma már egyértelmű számomra, hogy nincs olyan testrészünk, amely megőrzi fiatalságát, ha nem trenírozzuk, minden szüléssel csökken a vizeletmegtartási képesség. Kísérletként saját iskolámban beépítettem az intimtorna alapelemeit az oktatásba. Ez nemcsak a mozgatási technikák alkalmazását jelentette, hanem a női egészségüggyel, higiénével, szexualitással kapcsolatos tudnivalók átadását.

Kriston Andrea és munkatársai a felnőtteknek tartott tanfolyamon a medence szerveivel egységként foglalkoznak. Az előkészítés során a gyakorlatban megélt, a mindennapokra kiható izomgyengeséget mérik fel, majd mindenki egyéni, otthonra szánt programot kap sajátos problémáira koncentrálva. A technika lényege az altesti izmok tudatos irányítása. Különböző pozitúrákban, kényelmes öltözetben, záróizmokat nyújtó testhelyzetben végeznek szorítógyakorlatokat. Egy foglalkozás gyakorlati és elméleti részből áll, utóbbi során szó esik helyes és helytelen testtartásról, ürítési módokról, higiéniáról és szexualitásról, vagyis szokások komplex áthangolása folyik. "Sokan nagyon betegen érkeznek, állandó pelenkaviselésre szorulnak, de jó eredmény, hogy a jelentkezők felénél a megelőzés a fő motívum. A fizetős tanfolyamon a tanulók nagy része huszonéves fiatal, jönnek várandós anyák is, akik a szülést szeretnék megkönnyíteni, és olyanok, akiknek a szülés után lesz szükségük a technikára, hogy a tíz-tizenkétszeresére tágult hüvely visszanyerje eredeti méretét. Az intimtorna segít annak, aki a vizeletét, székletét nem vagy nehezen tudja megtartani, aki tágnak érzi a hüvelyét, és ezért maga és párja számára nem okoz igazi örömet a behatolás - először a férfi érzi meg, ha gyenge a hüvely -, annak, aki csak fejleszteni szeretné orgazmuskészségét, vagy aki aranyérbetegségben szenved, vagy hajlamos altesti gyulladásra."

A problémák többségét az egészségügy ma is leginkább műtéti úton oldja meg, de 1986 előtt végképp nem volt más út. Csak inkontinencia műtétből több mint kétszázféle létezik, de műtéti úton szokás korrigálni a megnyúlt hüvelyizomzatot is (a köznyelv jellemző módon vőlegényvarratnak nevezi ezt). A már szült nők legtöbbje is ismeri az eljárást: az orvos átvágja a gátat, és később összevarja. Mindkét esetben előfordul, hogy a nyílás a kelleténél szűkebbre sikerül. Az így kapott "új hüvely" azonban a nemi életet fájdalmassá, örömtelenné teheti, amíg a bőr idővel ki nem tágul. Addigra viszont már annyi kellemetlen élmény kötődik a szeretkezéshez, hogy a nő teste automatikusan védekezik, és nem képes izgalmi állapotba kerülni. Hasonló tapasztalatokat okoz a vaginizmus, ami Kriston Andrea szerint gyakori panasz a tanfolyamok során. Azt jelenti, hogy bármennyire szeretne a nő megfelelni magának és társának, a hüvelye begörcsöl, lehetetlenné téve a behatolást. Ez nyilván lelki eredetű rendellenesség, a partnerral vagy a szexualitással szembeni ambivalencia jele. Megfelelő feszültségoldó előkészítés, bensőséges csoporthangulat segítségével azonban ezt is tudják orvosolni.

Kockázati tényezők

A dohányzás - mint a test minden területén - a gátizomzatban is szűkíti az ereket, és a szövetek elhalásához, de legalábbis reakcióképességük csökkenéséhez vezet. Kriston Andrea tapasztalatai szerint káros például a tamponhasználat is, mert a nedvességtől duzzadt tárgy működése éppen arra épül, hogy feszíti a hüvely falát, sőt úgy véli, a külsőségek előtérbe helyezéséből születő fitneszt végzők sem nagyon törődnek azzal, hogy a puszta esztétikát szolgáló mozdulatsorok hogyan hatnak a belsőre. "Egy felmérés szerint három futónő közül egy inkontinencia-betéttel sportol. A vizeletmegtartást nehezíti minden szökellő, préselő, terpesz helyzetű gyakorlat. Hibáztathatók az örömtelen aktusok is, melyek során a hüvely izomzata nem mozog, nem erősödik. Ezért ez a tényező gyakori oka e terület gyengévé válásának. A természetestől túlságosan eltérő formákat mellőzve, a kedvvel végzett szeretkezés jótékony hatású, bármilyen gyakoriságú legyen is, mivel egyes izomrostok csak az orgazmus során edződnek, olyanok is, amelyeket még intimtornát végzettek sem tudnak akaratlagosan mozgatni."

A módszer gazdája férfiakkal is foglalkozik, de velük egyénileg. ´k kevesebben fordulnak szakemberhez ilyen jellegű problémával, és természetesen nem vesznek részt a nőknek tartott órán, bár a lényeg ugyanaz: a medenceizmok erősítése. A férfiak húgycsöve mintegy tizenöt centiméterrel hosszabb a nőkénél, így náluk a vizelet teljes ürítése szokott zavart szenvedni, míg nőknél jellemzően annak megtartása. A férfiak többnyire prosztataműtét után kényszerülnek betét használatára, de a gyenge izomzat okolható (húsz százalékban) a potenciazavarokért is. Ez úgy jelentkezik, hogy gyenge a merevedés, a kilövellés. Ettől még az örömszerzés működhet, nőknél azonban ez az izomgyengeség megakadályozhatja az orgazmust.

Eredmények

Műszeres úton bizonyítást nyert, hogy tíz hét alatt átlagosan 132 százalékos szorítóerő-növekedést képes elérni az intimtorna, a jelentkezők 92 százalékánál pedig javul a vizeletmegtartó képesség. Egy ötvenes asszony izomtónusa olyanná válhat, mint amilyen egy még nem szült fiatal lányé.

Kriston Andrea szerint az intimtornát minden egészséges ember el tudja sajátítani. "A nálam tanulók egy nap alatt képesek egymástól függetleníteni, ellenkező irányba mozdítani a hüvely- és a végbélbemenetet, tíz óra alatt pedig távol-keleti módon képesek a hüvelyt akaratlagosan mozgatni. Fejleszteni akkor is érdemes, ha ez nem forrása párkapcsolati zavaroknak."

Kempf Zita

Figyelmébe ajánljuk