Nők futnak nőkért: civil kezdeményezés a menekültek segítésére

Lélek

1400 kilométernyi társadalmi felelősségvállalás: egy kis civil csoport kilométereket és pénzt gyűjt a menekült nőknek.

A Földönfutók névre keresztelt akció ötlete egy baráti társaság tagjainak fejéből pattant ki, akik az Almodóvar Futó Egylet amatőr futókból álló csoportjából ismerik egymást. Ők – 10 nő és egy férfi, aki a Futó Egylet patronáló tagja – vállalták, hogy szeptember 7-e és október 1-e között nagyjából 1400 kilométert futnak, amivel felhívják a figyelmet „az egyik legkiszolgáltatottabb csoport”, vagyis a menekült nők (és gyerekek) helyzetére, és anyagi támogatást gyűjtsenek nekik. „Mi magunk is a futás révén ismerkedtünk meg egymással és jöttünk rá arra, hogy személyes problémák esetén támogató közösségként is kitűnően tudunk működni. Azt gondoltuk, kipróbálhatnánk ezt közéleti ügyekkel kapcsolatban is” – mondta el kérdésünkre Barna Era, a Futó Egylet alapítója és a Földönfutók akció egyik szervezője. „Szeretünk futni és szeretjük, ha előttünk is van kihívás, ezért mindenki akkora távot vállalt, hogy a hétköznapi futóteljesítményéhez képest emelje a mércét.” Így 55 kilométertől egészen 220-ig terjed a vállalások skálája.

false

 

Fotó: Facebook

Mivel a Futó Egylet tagjai közül a legtöbben nők, evidens volt, hogy akciójukkal egy szintén nőkből álló közösséget kívánnak támogatni. És mivel a menekültválságról sokuknak személyes élményük, tapasztalatuk volt, például tavaly kint voltak a Keletiben segíteni, a célcsoport adta magát. Így találták meg a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet, ahol a menekült vagy oltalmazott státuszú nők hazai beilleszkedését, kulturális integrációját segítik. Ahogy a női programra rábukkantak az akció szervezői, felvették a Menedékkel a kapcsolatot, és úgy döntöttek, futásukkal őket támogatják. „Amit ők csinálnak, az kézzelfogható dolog: segítik a nőket abban, hogy ne izoláltan éljenek, például egy szállón, hogy ki tudjanak mozdulni, színházba és múzeumba járhassanak, megismerjék az itteni kulturális értékeket, a magyar nyelvet. Hogy csoportosan eljuthassanak kulturális intézményekbe, esetleg kirándulni. És hogy a hagyományaikat is megőrizve meg tudják ünnepelni saját ünnepeiket is” – mondta el Barna Era, és hozzátette: a futók személyesen is találkoztak a Menedék csoportjába járó nőkkel.

Az akció első két és fél hetében nagyjából 125 ezer forintot futott össze a csapat, október elsejéig azonban lehet még őket támogatni. Aznap a Földönfutók a Margitszigeten róják majd utolsó köreiket, vállalt kilométereiket, majd egy kisebb baráti beszélgetéssel és piknikkel várják azokat, akik szívesen beszélgetnének az akcióról és a témáról. „Ma már a menekültek több mint 60 százaléka nő és gyerek. Mi futunk, és a magunk eszközeivel szeretnénk 0a figyelem középpontjába helyezni a menekült nők sorsát, amire nőként talán még érzékenyebben rezonálunk.”

Figyelmébe ajánljuk