"Simán átmegyek a falon" - N. Zoltán "elnyomó"

  • Jászberényi Sándor
  • 2006. május 18.

Lélek

Nyolc évig volt tagja a Szcientológia Egyháznak. Állítása szerint több tíz millió forintot költött el különböző vallási szolgáltatásokra és adományokra, a világ több szcientológus központjában is megfordult. Idén áprilisban az egyház "elnyomóvá", az egyházra és az emberiségre különösen veszélyes emberré nyilvánította.
Nyolc évig volt tagja a Szcientológia Egyháznak. Állítása szerint több tíz millió forintot költött el különböző vallási szolgáltatásokra és adományokra, a világ több szcientológus központjában is megfordult. Idén áprilisban az egyház "elnyomóvá", az egyházra és az emberiségre különösen veszélyes emberré nyilvánította.

Magyar Narancs: Hogyan kerültél kapcsolatba a Szcientológia Egyházzal?

N. Zoltán: Nem mondhatom, hogy külön felhívták volna a figyelmemet, hogy a Business Success tanfolyam, amire először beiratkoztam, az egyház égisze alatt áll. Erre a tanfolyam közben derült fény, és ez akkor egyáltalán nem zavart. Jónak láttam az egész dolgot, tetszett, amit tanítottak, magabiztosságot adott. A cégemet pedig megpróbáltam teljesen átformálni a sugallatukra. A munkatársaim ugyan szép lassan elkezdtek felmondani, de mindig jöttek újak, így azt gondoltam, a rendszer működik. Amikor megjelentek az első problémák a cég életében, amikre nem nyújtott automatikus választ a tanfolyam, úgy gondoltam (és persze mondták is), hogy a siker kulcsa az újabb tanfolyamokban rejlik.

MN: Gondolom, nem azonnal formálta át az életedet az új filozófia, és kezdetben az emberi kapcsolataid sem változtak meg drasztikusan.

NZ: Egyáltalán nem. Elkezdtem olvasni L. Ron Hubbard műveit, és beiratkoztam egy csomó tanfolyamra. Rengeteg kommunikációs tréninget végeztem, valamint méregtelenítést meg az "egyszer fent, egyszer lent"-et, hogy ne ingadozzak. A családommal és a kedvesemmel ekkor még minden rendben volt, persze nyilván nem tetszett nekik, hogy ilyesmivel foglalkozom.

MN: Hívőnek tartottad magad?

NZ: Az egyházon belül nem nagyon szokták különosztani az érdeklődőket és a már "hívő" szcientológusokat. Gyakorlatilag mindenkit úgy kezelnek, aki egyszer is részt vett valamilyen tanfolyamon vagy az egyházhoz kapcsolódó rendezvényen, mint hívőt. Maga a vallásos hit és az ehhez kapcsolódó dolgok azonban nem jelennek meg az egyházban. Gyakorlatilag a vallás látszata csak a külvilágnak szól, belül nincsen a normális vallásokban megszokott hierarchia, nekünk azt mondták, hogy azért vallás, mert a lélekkel foglalkozik. Én a nyolc év alatt, amíg szcientológus voltam, nem láttam semmilyen vallásos jellegű dolgot, se szerzetest, se lelkészt. Persze a "cég" píárgépezete működésbe lép, ha egy szcientológus önerejéből valami társadalmilag értékes dolgot tesz. Ha megjelenik a lapokban, önkéntes lelkészként jelenik meg. A kérdésedre válaszolva: akkor lettem igazából szcientológus, amikor túl voltam az első auditálási szinten. (A szcientológus zsargonról lásd Szótár című keretes írásunkat.) Ez úgy zajlik, hogy két ember ül egymással szemben, az egyik az auditor, a másik a PC, akit auditálnak. Az auditor kérdéseket tesz fel, és emellett használja az e-métert, abból a célból, hogy az elmédben törlődjenek azok a töltések, amik rossz hatással vannak az életedre. Ezeket akarják felkutatni és törölni. A kérdéseket minden esetben dokumentálják, az auditor naplót vezet a kérdésekről, a válaszokról és az e-méter jelzéseiről. Ezekbe te nem tekinthetsz bele, de a szcientológia szervezeteiben tárolják. A legérdekesebb dolog azonban az, hogy az e-méter jelzi, ha hazudsz vagy elhallgatsz valamit.

MN: Mi hangzik el egy ilyen auditáláson?

NZ: Gyakorlatilag minden. A Szcientológia Egyházban minden papíron történik, és neked mindenről be kell számolnod. Ha már benne vagy, mindenről "tudomásjelentést" kell írnod, beleértve a családodat is, mindent, ami döntő lehet az "ügyben". Egy idő után ugyanis elhiszed, hogy itt tényleg a világ sorsa a tét, te pedig, ha nem akarsz valami alacsony tudatossági szinten újjászületni, jobb, ha mindent elkövetsz, hogy magasabb szintre kerülj, hogy "átkelhess a hídon a teljes szabadsághoz". Minden auditálási szint előtt van egy "sec check" (biztonsági ellenőrzés), ahol megbizonyosodnak arról, hogy nem jelentesz fenyegetést a szervezetre, nem vagy beépített ügynök. Ekkor megtudják azt is, hogy ki ellenséges a szcientológiával szemben az ismeretségi körödből vagy a családodból.

MN: Eközben hogyan alakultak az emberi kapcsolataid?

NZ: A barátnőm és a szüleim is ellenez-ték ezt az egészet. Az egyházban viszont azt mondták, hogy nem lehet ellenséges ember a környezetemben, mert akadályoz a fejlődésben. Azt mondták, hogy szakítsam meg a kapcsolatot minden olyan emberrel, aki ellenzi a szcientológiát, vagy kezeljem őket úgy, hogy ne legyenek ellenségesek. A szüleimmel sikerült megértetnem, hogy szakítanunk kell, ha ellenzik. A barátnőmet sokáig győzködtem arról, hogy ez egy nagyon jó dolog, és hogy neki is szüksége lenne rá. De nem sikerült rávennem, és az egyházból elég nagy nyomást gyakoroltak rám, hogy szakítsak vele, és keressek helyette másikat. Azt mondták, hogy a hídon (a teljes szabadsághoz) nem tudok átmenni, ha nem szcientológus a párom, ez pedig a legrosszabb dolog egy szcientológus számára.

MN: Hogyan kerültél külföldre?

NZ: Először Dél-Afrikába mentem auditálásra, mert ott volt a legolcsóbb. Ezután Ausztráliába, de megjártam az USA-t is. Rengeteg pénzt költöttem el arra, hogy "tiszta" (Clear) legyek, eközben persze rengeteget dolgoztam, hogy mindezt ki tudjam fizetni. Csak ennek éltem. Ha valahol láttam olyan szcientológusokat, akik napi húsz órában dolgoztak heti húsz-harminc dollárnak megfelelő összegért, akkor azt gondoltam, hogy ez így helyes, hiszen csak a közösségért élnek. Természetes volt, ha valaki eladta a házát, az autóját, vagy eladósodott azért, hogy részt vehessen egy képzésen.

MN: Rengeteg olyan információ kering a világban, mely felhívja a figyelmet a szcientológia néhány ellentmondására, több országban korlátozták is a tevékenységüket. Hogyan lehetséges, hogy hozzád nem jutottak el ezek a hírek?

NZ: Természetesen hallottam ilyen dol-gokról, persze csak nagy általánosságban. A szcientológusok azonban nem olvashatnak vagy hallhatnak semmi negatívat, azonnal abba kell hagyniuk, ha rájönnek, hogy szcientológiaellenes. Ez benne van a köztudatban, mindenki e szerint él, és mivel mindenkit kifaggatnak a "sec check" során, hamar kiderül, ha valaki olvasott ilyesmit. Ezért az emberek félnek minden olyan anyagtól, ami negatív színben tűnhet fel egy belső ellenőrzés során. Ha olvastál ugyanis ilyesmit, akkor minden esetben büntetés vár rád. Ez a büntetés lehet egy tan-folyam vagy auditálás elvégzése, de erkölcsi kezelés is egy etika tiszttel. Lehetséges az is, hogy kiközösítenek, és nem vehetsz részt több képzésen. Ez pedig a legrosszabb, ha már évek óta szcientológus vagy.

MN: Mi a legmagasabb szint, amire tanulmányaid során eljutottál?

NZ: Elvégeztem a 3L auditálási eljárást, melynek végén az ember elvileg képes lesz "exterior" élményekre, magyarul a testen kívüli mozgásra és érzékelésre. Ez a képzés több millió forintomba került, de én nagyon szerettem volna, ha sikerül ilyen szintre jutnom. Befizettem a pénzt, és elutaztam, hogy valóra válthassam életem legnagyobb álmát. Az auditálást rendesen elvégeztem, vagyis a Szcientológia Egyház hivatalos papíron igazolja: képes vagyok elhagyni a testemet, simán átmegyek a falakon. Én azonban semmilyen radikális változást nem éreztem, nem voltam "testen kívül" egy pillanatra sem. Erre azt mondták, hogy valójában én már exterior vagyok, csak nem tudom érzékelni tökéletesen. Ez volt az első nagy csalódásom az egyházban, ezek után már nem fogadtam el mechanikusan mindent, amit állítottak. Beszéltem sok OT-vel, illetve auditorral - egyikük válasza sem volt kielégítő, vajon nálam miért nem működik tökéletesen a 3L. Azt hiszem, hogy nem bennem volt a hiba, amikor nem kaptam meg azt, amit a píár állít. Tudod, így utólag belegondolva az egész olyan, mint egy rossz álom. Ezek a tanfolyamok nem a lelki üdvödről, nem a világ megmentéséről, pusztán csak a pénzről szólnak. Persze megkönynyebbülve érzed magad egy auditálás után, de ez egyébként is nyilvánvaló, ha olyan dolgokat mondtál el, amit soha senkinek.

MN: Amikor megfogalmaztad a kétségeidet, elnyomóvá nyilvánítottak.

NZ: Azért ez nem ment ilyen egyszerűen. Talán annyi változott, hogy már nem voltam olyan elutasító minden, szcientológiát firtató szövegre. Így került a kezembe egy e-mail, amely arról szól, hogy a felső vezetés hogyan változtatja meg a saját érdekeinek megfelelően L. Ron Hubbard szövegeit. Ez talán az egyetlen tabu a szcientológiában, ha van valami, ami szentség, azok a Hubbard-szövegek. Ellenőriztem az e-mail állításait, és rájöttem, hogy valóban hamisítják a szövegeket, a statisztikákat, még a rendezvények fényképeit is. Miután befejeztem a kutatásaimat, kör e-mailt küldtem egy egyházi levelezőlistára, körülbelül 600 embernek. Ebben leírtam az általam megfigyelt, a hivatalos píárral ellentétes dolgokat. Úgy döntöttem, hogy csatlakozom az öndeterminált, szuverén emberek csoportjához, és kilépek. Elvileg az egész szcientológia arról szól, hogy te dönts, vizsgálj meg minden lehetséges opciót. A valóságban azonban nem kellenek az egyházba ilyen személyiségek, ha kérdésed van, már rossz úton jársz. Az egyháznak addig vagy érdekes, amíg zombi módjára mindent elfogadsz, és amíg fizetsz, mint a katonatiszt. 'k mindenkit elnyomónak nyilvánítanak, akinek van néhány kellemetlen kérdése. Szeretnek abban tetszelegni, hogy az emberi szabadságjogokat képviselik, holott ez nem így van. Szükségszerűen mindenki ellenség, aki fellép ellenük: a pszichológusok, a rendőrség, az adatvédelmi biztos, mindenki. Én fogtam magam, és kiléptem, a megfigyeléseimet pedig feltettem az internetre. Azt szeretném nyilvánvalóvá tenni, hogy a szcientológiai egyház legfelsőbb vezetőivel van a baj, és nem a szcientológusokkal. 'k csak megtévesztett, jó szándékú emberek.

MN: Nem lehetett egyszerű nyolc év után újra "normális" életet élni.

NZ: El sem tudod képzelni, hogy milyen felemelő érzés volt! Hihetetlen megkönnyebbülést éreztem, hiszen többet nem kellett éjjel-nappal a világ megmentéséért dolgoznom. Hirtelen rengeteg szabad időm lett, újra ráértem olyan hétköznapi dolgokat csinálni, mint a moziba járás, a sport, az olvasás. Kezdetben persze féltem, hogy az OT-k a különleges képességeikkel árthatnak nekem, de semmi ilyen nem történt. Szerintem ők is teljesen normális, hétköznapi emberek. Körülbelül negyven ember lépett ki a hatásomra az egyházból, így hamar megkaptam, hogy elnyomó vagyok. Ma azok az emberek, akikkel nyolc évig jó kapcsolatban voltam, nem beszélhetnek, nem érintkezhetnek velem, nem vehetik tudomásul a létezésemet. Olyan helyzetben vagyok, mintha a középkorban átkoztak volna ki.

MN: Milyen terveid vannak?

NZ: Próbálok pereskedni az egyházzal, legalább egy részét adják vissza annak a mérhetetlen sok pénznek, amit rájuk költöttem. Legfőképp azt szeretném visszakapni, amit befizettem, de nem használtam fel a szolgáltatásaikra. Erre az egyház szabályai szerint jogosult lennék, de mégsem hajlandóak visszafizetni. Egy próbálkozást mindenesetre megér. Rendezni szeretném a civil kapcsolataimat is, amelyek megmaradtak - hála istennek, a szüleimmel töretlenül jó a kapcsolatom. Kétségbeesetten keresem viszont a volt kedvesemet, de sehol sem találom. Muszáj lenne beszélnem vele. Bocsánatot szeretnék tőle kérni.

Szótár

Auditálás: A katolikus gyónás metódusához igen hasonló beszélgetés, melynek célja, hogy töröljék a hívő agyában elraktározott, a boldog életét akadályozó káros emléknyomokat. Az auditáláson használják az e-méter nevű vallási eszközt, és minden elhangzó mondatot írásban dokumentálnak és megőriznek.

E-méter: Hivatalos vallási eszköz. A bőr elektromosságvezető-képességét rögzíti. Igazságügyi szakértői vélemények szerint hazugságvizsgálóként is felhasználható.

PC (Pre Clear): Az a hívő, akinek nem tisztították még meg az elméjét a káros emléknyomoktól.

OT (Operative Thetan): A vallás hierarchiájában a legmagasabb szinten álló, teljesen "tiszta", különleges képességekkel rendelkező vezető.

Ártó tett: A vallás, a közösség ellen elkövetett bármilyen tevékenység. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha valaki egyházi titkokat árul el laikusoknak.

Etikai tiszt: Az ártó tettet elkövető hívő ellenőrzője. ' dönt a hívő jövőbeli sorsáról.

Mókus: A szcientológiával vagy annak dogmatikájával foglalkozó nem hívő.

Elnyomó: Bárki, aki ellenségesen lép vagy léphet fel a szcientológiával szemben.

Figyelmébe ajánljuk