A kampánynak vége, nincs több mézes madzag: a Fidesz nem pénzt tesz az egészségügybe, hanem elvesz tőle

  • narancs.hu
  • 2018. április 13.

Lokál

Ha valakinek volt kétsége afelől, hogy a kormány ezek után majd jobban törődik az egészségüggyel, hát most megnyugodhat. Nem fog.

A választások után egy nappal a kórházak főigazgatóit arról értesítették: „tíz napon belül fizessék be a Magyar Államkincstárnak a számlájukon parkoló, kötelezettséggel nem terhelt maradványösszegeket” – értesült a Népszava.

A lap megjegyzi, a kampány időszakában a Fidesz öntötte a pénzt az egészségügybe:

  • novemberben majdnem 55 milliárdot adtak kórházi adósságrendezésre,
  • 7,6 milliárd forint értékben adtak egyszeri juttatást a fogorvosoknak, áprilistól pedig havi 130 ezerrel növelték az apanázsukat,
  • és előre hozták a novemberben esedékes 8 százalékos szakdolgozói béremelést, ami úgy 20 milliárdot emésztett fel.

 

Ehhez képest április 9-én a kórházigazgatókat levélben keresték meg, hogy fizessék be a tartalékot, ami „úgy keletkezett, hogy a szociális hozzájárulási adót tavaly öt százalékkal csökkentették, így a kórházaknak a tervezettnél kevesebb járulékot kellett kifizetniük az intézményekben dolgozók után. Ezt a különbözetet eddig nem költhették el, csak gyűjtögethették egy külön számlára”, magyarázza a lap. Hozzáteszik, az igazgatók remélték, hogy ezt az összeget – ami intézményenként több százmillió, összesen pedig 20 milliárd is lehet – a kórházukra költhetik. Sőt van, aki már el is költötte.

Ami nem is csoda, hiszen a Magyar Államkincstár adatai szerint idén február végén már ismét 23 milliárd forint volt a kórházak adóssága.

Figyelmébe ajánljuk