"A szabadságról írnék" - Fritz Zsuzsa, Bálint Ház

szerző
rés a présen
publikálva
2013/31. (08. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nyolc éve vezeti a Bálint Házat - Fritz Zsuzsával, a zsidó közösségi ház igazgatójával beszélgettünk.

rap: Mi volt az elképzelésed a Bálint Ház arculatának kialakításáról, amikor nyolc éve felkértek a vezetésére, és mi valósult meg ebből mára?

Fritz Zsuzsa: A legfontosabb feladatunk a ház csapatával az volt, hogy kitaláljuk, mi is a szerepe egy zsidó közösségi háznak a 21. században Budapesten. Hosszú gondolkodás után alakítottuk ki a missziót, ami a következőkről szól: egy erős, párbeszédre és együttműködésre képes, önfenntartó, folyamatosan fejlődő magyar zsidó közösség létrejöttének katalizálása. Egy pozitív alapokon nyugvó, a jelenben álló és a jövő felé tekintő, kortárs zsidó identitás kialakítása. A hagyományos zsidó értékek (a család tisztelete, a tanulás, a szellemiek szeretete, aktív társadalmi részvétel) integrálása a jelenbe. Egy minden generációt megszólító és a közöttük lévő kapcsolatokra építő, azokat erősítő zsidó közeg megteremtése. A társadalmi igazságosság erősítése, az ember és a demokratikus pluralizmus képviselete. Miután ezeket megfogalmaztuk, elkezdtünk olyan programokat építeni, olyan partnereket találni, amelyek, akik segítenek ennek a küldetésnek a beteljesítésében.

false

 

Fotó: Bodrogi Dávid

rap: Milyen a személyes kapcsolatod a zsidó hagyományokkal?

FZS: Tartom a hagyományok egy részét, de kevésbé vallási, inkább közösségi és kulturális okokból, mert számomra ezek a hagyományok jelentik a hovatartozás érzését. Szeretném, ha minél többen ismernék meg a zsidó hagyományok pozitív erejét, a közösségi érzést.

rap: Mik a legfontosabb programok a házban?

FZS: Nehéz választani, mert egy közösségi ház vezetőjeként ugyanolyan fontosnak tartom a jiddisül beszélők körét, mind egy komoly, több száz nézőt megszólító beszélgetést. Mégis, talán azokat a programokat emelném ki, melyek a missziónkra épülnek, melyek részben azzal a céllal születnek, hogy körülöttünk egy nyitottabb, átláthatóbb, a sokszínűséget a kis- és nagyközösségben is szerető és elfogadó társadalom épülhessen. Szeptember 15-én egy nagy nyitó utcabállal kezdjük az évadot, mely a Nyitott Ajtók Napja nevet viseli.

rap: Miről szól a Hanyas vagy? című pályázatotok?

Mai programok
FZS: Sokféle társadalmi kérdésre keressük a válaszokat, és az egyik a generációs hidak léte, hiánya. Közösségi házként mindenképpen szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a nemzedékeket, hiszen nagyon sok mindent tudnak egymástól tanulni, már csak az emlékezet kérdéseiben is. Ezzel a pályázattal azt szeretnénk elérni, hogy minderre felhívjuk a figyelmet, és hogy megnézzük, milyen különbségek és hasonlóságok vannak a különböző generációk között. A Hanyas vagy? az én nemzedékemnek alapszövege volt, pedig 66-os vagyok, és nem 28-as. Nekem is nagyon sokat jelentett azzal kapcsolatosan, hogy kik is vagyunk, miket hozunk magunkkal. Bizonyos mondatait a mai napig kívülről fújom. S ha ez így van, biztos sokan lesznek, akiket majd megihlet ez a szöveg újra, legyenek fiatalabbak vagy akár idősebbek. Jó lenne megtalálni mindannyiunk félszavait, hogy újra elkezdhessük megérteni egymást, és így elkezdhessük azokat a fontos beszélgetéseket, amiken a jövőnk alapszik. Izgatottan várjuk a pályamunkákat! A kiírás megtalálható a weboldalunkon (web.balinthaz.hu).

rap: Ha pályáznál, miről írnál?

FZS: A szabadságról írnék. A határtalanságról. Az érzésről, amikor úgy mehetek át országhatárokon, hogy nem állítanak meg, hogy nem szorul össze a gyomrom. A szabadság értékéről, az azzal járó felelősségről. Zsidóként mindenkinél jobban tudjuk: szabadnak lenni érték és feladat egyben. Abban a pillanatban, hogy kiszabadultunk Egyiptomból, és megízlelhettük a szabadságot, rögtön 613 parancsolat került a vállunkra. Jó lenne, ha mindenki értékelné a szabadságot. Én 66-osként mindenképpen nagyra értékelem, "5773-asként" (a zsidó időszámítás szerint) pedig még jobban is talán.

szerző
rés a présen
publikálva
2013/31. (08. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Gasztró

még több gasztró

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...