Nemcsak kesztyűs kézzel – Bábszínházi Világnap 2014

Lokál

Március 21. nemcsak a meteorológiai tavasz kezdete, de a bábszínházak világnapja is. Egy napra minibábfesztivállá változott az ország. Budapesten úton-útfélen játékba botlottunk.

A magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, határon belül meg azon túl – Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben és Temesváron – megmutatták, hogy „a báb nem korosztály, hanem műfaj” a bábozásról bővebben itt olvashatnak –, s a világnap alkalmából mindenféle színes programot találtak ki, amelyek sok esetben szokatlan helyen szembesítették a járókelőket a gyerekek színházának titulált műfaj sokszínűségével. Több mint húsz településről, több mint negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott a világnapi programokhoz. A városok maguk találták ki eseményeiket, ami azért fontos, mert a bábszínházi világnap közreműködői úgy gondolják, hogy „a bábszínházak nem egyszerűen a közönségért, hanem a közösségért dolgoznak”.

Budapesten egész nap kerestük az alkalmat, hogy más-más, a bábműfajt megjelenítő néznivalót találjunk. Nem volt nehéz, mert a belvárosban tényleg úton-útfélen bábosokba botlottunk.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

De találkozhattunk bábturistákkal a Ferihegyre tartó vonaton, Mit lehet írni a bábról? címmel szakmai beszélgetés volt a Budapest Bábszínházban, de láthattunk kirakati játékot, sőt némi vízi romantikában is részünk lehetett, ha épp egyik-másik fürdőben pancsoltunk, vagy rapid randizhattunk a műfaj különböző technikán alapuló bábjaival is.

Az igen sok, kicsik és nagyok számára is vonzó program közül választásunk a Hups! Crew minibábkoncertjére esett, így először a Jókai téren volt részünk egy kis zenés-bábos vigalomban. A formációt öt fiatal színész – Czupi Dániel, Fehér Dániel, Hoffer Károly, Spiegl Anna, Szolár Tibor – hozta létre, akik 2013-ban Meczner János és Csizmadia Tibor bábos osztályában végeztek. Ők azok, akik nemcsak bábozni, de zenélni is nagyon szeretnek, különböző anyagokkal dolgoznak, amelyek a használat során nemcsak folyamatosan átalakulnak, de át is lényegülnek. Ezúttal papír és egy elemeire szétszedett szék használatával mutattak be tárgyanimációt, két dal között egy-egy rövid történetet játszottak el. Nem sokkal tizenkét óra után az Andrássy út turistáit, diákcsoportjait vagy kisgyermekes anyukáit a Jókai térre vonzotta a kellemes, ötletesen hangszerelt népdal, vagy a gyülekező sokaság.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Szinte véletlenül fedeztük fel a Kolibri Színház mellett azt a bábautomatát, amely gombnyomásra működésbe lépett, és játékra invitálta a kíváncsiskodó gyereket és felnőttet. Személyes találkozásunk alkalmával a gép megkérdezte, melyik a kedvenc mesénk, majd miután papírra vetettük az elsőt, ami eszünkbe jutott – a Piroska és a farkast –, az automata felhívta figyelmünket arra, hogy a közgondolkodással ellentétben a történet drámai főhőse nem ám Piroska, hanem maga a nagymama. Ezt követően egy-egy gombnyomás és pörgetés után a barátságos géphang egy kis állathatározóként funkcionálva ismeretterjesztő kiselőadást tartott, így ismertük meg közelebbről a háziállatok háziállatát: a tyúkot. De volt olyan másfél éves körüli kisfiú, aki sokadszorra játszott a géppel, ami például a felesleges gombnyomogatást simán nem tűrte, fogta magát és leállt, majd mikor újraindult – és apró érdeklődője türelmet erőltetett magára –, egyszer csak Vologya, a tenorista sirály produkcióját mutatta be a gép a Bagoly társaságában, aki ezúttal sajnálatos módon nem vett részt a jammelésben, mert basszus hangja épp elment.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Budapest Bábszínház falain belül is akadtak érdekességek. Ilyen volt a rapid randi, amelyen sokféle bábtechnikát ki lehetett próbálni, így a résztvevőknek alkalmuk nyílt, hogy megtalálják a hozzájuk leginkább passzoló bábot. A speciális randizás szabályait betartva a bábokkal való ismerkedés kis csoportokban, időkorláthoz kötve történt, így csengőszóra lehetett váltogatni „partnereinket”. Megismerkedhettünk az óriásbábokkal, bele lehetett bújni a Diótörő hercegének vagy a Túl a Maszat-hegyen Szeplőtlen Szilviájának bábjába, de ki lehetett próbálni, milyen könnyű vagy épp nehéz egy-egy marionett-, kesztyűs, botos-pálcás vagy bunraku báb mozgatása. Sőt egészen kreatív módon még egy kosárnyi zöldséggel is lehetett játszani állatosat, kötéltáncoló krumpli-répa zsiráffal meg uborka-cukkini bűvös kígyóval. Így bábszínészek és kellékesek segítségével apró szakmai titkokat lehetett megtudni és elsajátítani, miközben ki-ki saját ügyességének határait feszegette.

A bábszínházi világnap programjainak meglepő előfordulásai nyomán, véletlenül vagy direkt találkozva a sokszínűen tartalmas előadásokkal, játékokkal vagy flashmobokkal, reméljük, lassan eljut mindenkihez az üzenet – egyértelműen meggyőződnek arról –, hogy a bábművészet nemcsak a gyerekeké.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.