Budapest lakossága a Ligetvédők mögött

  • narancs.hu
  • 2016. április 18.

Lokál

A Ligetvédők válasza a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. sajtóközleményére.

A Ligetvédők továbbra is kiállnak a budapestiek alkotmányos jogaiért, miután a főváros vezetése cserben hagyta a város lakosságát. A budapestiek egyértelműen elutasítják, hogy a város közparkjait és köztereit építési területté változtassák. A múlt héten kiderült, hogy a tájépítész szakma úgyszintén gyakorlatilag bojkottálta a LigetBudapest nemzetközi tervpályázatot, ugyanis csupán hét érvényes pályamű érkezett be a Városligeti pályázatra.

Az Ipsos 2016-os közvéleménykutatása szerint, a fővárosiak 75%-a azt akarja, hogy a Városligetben ne létesítsenek építményeket; kizárólag a meglévő, leromlott zöldfelületeket, játszótereket, sportterületeket, sétányokat újítsák fel. A Ligetvédők támogatják a római-parti, Orczy-kerti és más környezetpusztító parkrombolások ellen tiltakozókat is.

false

A magyar emberek testi és lelki egészséghez való jogát az Alaptörvény garantálja. Ennek ellenére Pest belső kerületeiben kevesebb mint fél négyzetméter park jut egy lakosra, ami egytizede a WHO Egészségügyi Világszervezet által elfogadott minimumnak.

A helyi közösség beleszólást követel a környezetét érintő döntésekbe. A Ligetvédők követelik, hogy a közparkokat a közérdeknek megfelelően, a helyi lakosság pihenéshez, sportoláshoz, közösségi tevékenységhez, jó levegőhöz, a nyári hőségben árnyékot adó fákhoz való joga szerint újítsák meg és gondozzák. Követeljük az Aarhusi Egyezmény betartását.

Érdemi beleszólást biztosító helyi egyeztetés nélkül ne kezdjenek semmilyen változtatásba a Városligetben! A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Liget átalakításának részletes terveit!

A helyi lakosok közül 30 000-en már véleményt nyilvánítottak arról, hogy a hatalmas épületek beleépítése a közparkba elfogadhatatlan. Több száz ezer tonna idepumpált beton, több emelet mély munkagödrök és 800-1000 fa kivágása mindenképpen óriási károkat okozna a Városligetben.

A Liget megújításának nem lehet feltétele, hogy a parkba gigantikus épületek kerüljenek. A kulturális fejlesztéseket a főváros fejlődését szolgáló módon, a Budapest 2030 stratégiával összhangban kell megvalósítani. A Városligetet — Európa első közparkját — haladéktalanul védett történeti parkká kell nyilvánítani.

Követeljük, hogy a Városliget Zrt. tegyen le egy olyan tervet az asztalra, ami a Városliget megújítását új épületek nélkül valósítja meg. A zöldrefestő propagandára szánt 390 millió forintot fordítsák inkább 2.000 előnevelt fa elültetésére és gondozására.

Addig is, a Ligetvédők minden budapestit várnak a Ligetvédők Táborába, ahol bárki csatlakozhat a Városliget valódi megújítását követelő civilekhez.

Figyelmébe ajánljuk