Kezdődik a római-parti aláírásgyűjtés, de Tarlósnak már enélkül is annyi

  • narancs.hu
  • 2017. október 16.

Lokál

A fővárosi közgyűlés alighanem már szerdán megfúrja a kezdeményezést.

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla miután a Kúria felülírta a Fővárosi Választási Bizottság döntését, hitelesítette a római-parti népszavazás kérdését, melyhez kapcsolódóan el is kezdődött az aláírásgyűjtés. A kezdeményezéshez összesen 5 párt csatlakozott, az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP, a DK és LMP.

A kérdés így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?

Az akció során összesen 138 ezer aláírást kell összegyűjteni, hogy népszavazást lehessen tartani a Csillaghegyi öblözet árvízvédelméről, pontosabban arról, hogy a partélre tolt mobilgáttal valósuljon-e meg (fölszámolva így a part természetes ökoszisztémáját), vagy beljebb, a Nánási út vonalán.

A fővárosi közgyűlés közben szerdán rendkívüli közgyűlésen tekinti át a mobilgát ügyét. Így előfordulhat az is, hogy a testület magától visszavonja a kérdéses rendeletet, így okafogyottá téve a népszavazási kezdeményezést.

Korábban Jávor Benedek is utalt arra, hogy a kormány elengedi az egyre kínosabb projektet, és hagyja, hogy a terv romjaiba Tarlós belebukjon.

Jávor Benedek: A kormány lehasad a római-parti mobilgátról, és hagyja, hogy ebbe Tarlós belebukjon

Már a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat egy olyan vállalkozással terveztetné meg a római-parti mobilgátat, amelynek nincs gyakorlata hasonló létesítmények terveinek elkészítésében. Mivel az érthetetlen megbízást a közbeszerzés megkerülésével írták ki, Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a Közbeszerzési Hatóság (KBH) vezetőjéhez fordult az ügyben.

Figyelmébe ajánljuk