És ha átszakad? Kockázatelemzés nélkül szavazták meg a római-parti gátat

  • narancs.hu
  • 2017. május 12.

Lokál

A városvezetés úgy döntött a part menti nyomvonal mellett, hogy semmilyen adatot nem láttak az elöntési kockázatokról.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, április elején a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a parti mobilgátat, ami megpecsételi az utolsó természetes budapesti partszakasz és az ott élő fák sorsát. Most az Átlátszó birtokába jutott dokumentumok és a lap által indított adatigénylésekből az derült ki, hogy a felelős városanyák és -atyák szavazásakor nem volt még kockázatelemzés és haváriaterv – pedig egy ilyen elemzés különösen fontos ilyen hosszú partszakaszra tervezett mobilgát esetében.

Ezek az elemzések máig nem készültek el. A gát tervezésére felkért Tér Team Mérnök Kft. azt írta az Átlátszónak, hogy a „római-parti védműhöz kapcsolódó kockázatkezelési tanulmány készítése folyamatban van”, a „részhatáridő május 15-re módosult”.

Az előző tervező egyébként már készített egy haváriatervet 2013-ban, abból az derült ki, hogy a gát sérülése, szakadása esetén a víz beömlése olyan gyors, hogy a lakosság figyelmeztetésére se nagyon maradna idő, pár órán belül a teljes Csillaghegy–Békásmegyer-térségbe benyomulna a víz.

A mobilgát történetét és a parti érdekcsoportok harcát hosszú cikkben dolgoztuk fel tavaly.

A gazdagok játszótere - Eldől a Római-part sorsa

A mobilgát-beruházás a végére fölemészthet akár 20 milliárd forintot, tönkretesz egy kivételes ökoszisztémát, viszont megnöveli néhány befolyásos vállalkozó ingatlanjának az értékét. E tényeket Tarlós István arroganciája sem leplezheti már.

Figyelmébe ajánljuk