rés a présen

Felismerni a korrupciót

Alexa Noémi ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

  • rés a présen
  • 2013. január 6.

Lokál

Negyedik éve rendezzük meg a korrupcióellenes világnap alkalmából, ami az ENSZ korrupció elleni egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta létezik. A fesztiválunk célja, hogy olyan programokat szervezzünk fiataloknak, amelyekre nyitottak, ezáltal könnyebben tudjuk őket ránevelni, hogy mondjanak nemet a korrupcióra.

rap: Miért tartottátok fontosnak, hogy megszervezzétek az "Átláccó Fesztivált"?

Alexa Noémi: Negyedik éve rendezzük meg a korrupcióellenes világnap alkalmából, ami az ENSZ korrupció elleni egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta létezik. A fesztiválunk célja, hogy olyan programokat szervezzünk fiataloknak, amelyekre nyitottak, ezáltal könnyebben tudjuk őket ránevelni, hogy mondjanak nemet a korrupcióra. A kultúra, a zene, a modern technika az, amire talán a leginkább fogékonyak, emiatt idén az a fő téma, hogyan lehet információs és kommunikációs technológiákkal növelni az átláthatóságot, csökkenteni a korrupciót. Ebben az évben december 7-én, az A38 hajón tartjuk az eseményt.

rap: Mik lesznek a nap fontosabb programjai?

AN: Délután kettőkor kezdődik a konferencia, ahol a meghívott előadók olyan eszközöket mutatnak be, amelyek új szemmel közelítenek az átláthatóság kérdéséhez. Izgalmas hazai és nemzetközi példákon keresztül megismerhetjük, hogyan lehet infokommunikációs eszközökkel, egy speciális honlappal vagy akár egy mobil applikációval fellépni a korrupció ellen. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a kormány milyen, átláthatóságot elősegítő informatikai fejlesztéseket tervez a jövőben. Előadást tart többek között Rétvári Bence, Péterfalvi Attila és Handó Tünde is. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői között pedig ott lesz a Telenor vezérigazgató-helyettese, a K-monitortól Léderer Sándor és Fehér Katalin újmédia-kutató is. Ezek után kerül sor a mobilapplikáció-pályázatunk díjkiosztó ünnepségére, majd este fél kilenctől a Balkan Fanatik koncertje zárja a fesztivált. Lepés Gáborral, a zenekar vezetőjével hamar sikerült megállapodnunk, hiszen ők is egyetértenek a korrupcióellenes harc fontosságával.

rap: Te is tartasz előadást Láthatatlan adatok címmel. Mik azok?

AN: Azok szövik át az egész témát. A korrupció rejtett jelenség, egyik félnek sem érdeke, hogy kiderüljön, így valójában nem tudjuk, hogy egy országban, szektorban mekkora a korrupciós kitettség. Ha látnánk például egy jól működő, kereshető adatbázisban az összes közpénzből kötött szerződést, akkorkönnyebben fel lehetne tárni esetleges visszaéléseket. Nem mondom, hogy ez meg is oldja a problémát, de az adatok láthatósága minimumfeltétel. Több adatbázist üzemeltetünk mi is, valamint a K-monitorral és a TASZ-szal közösen most készül egy nagy adatbázis, amely cégadatokat, közbeszerzéseket, uniós támogatásokat és személyes kapcsolatokat rak össze.

rap: Miként lehet elfogadtatni az emberekkel, hogy a korrupció káros?

AN: Rájöttünk arra, hogy nem elegendő kizárólag a döntéshozókra fókuszálnunk, fontos, hogy az átlagembereket is megszólítsuk. Az első és legfontosabb dolgunk, hogy megtanítsuk őket felismerni a korrupciót. Banálisan hangzik, de sok esetben olyan mindennapi cselekedetek rögzültek az emberek fejében, amelyek nem is tűnnek korruptnak, pedig nagyon is azok. Innovatív eszközöket érdemes használni, mintpéldául a minap megnyitott "Átláccó" Labirintus, ahol kvízkérdésekre adott jó válaszok segítségével juthatunk ki az útvesztőből. Miután az emberek felismerték a korrupciót, a második lépés, hogy helyesen döntsenek. Például ne fizessenek kenőpénzt, vagy tegyenek bejelentést, ha valaki vesztegetésre kötelezte őket. Jogsegélyszolgálatunk éppen olyanokon segít, akik készek bejelentést tenni, ha korrupciót tapasztalnak. Rendeztünk már filmfesztivált is, ahol a filmeken keresztül boncolgattuk a témát.

Figyelmébe ajánljuk