"Jellegzetesen magyar" - A gépkocsinyeremény-betétkönyv régen és ma

Lokál

"Teljesülhet régi vágya, Ön is autótulajdonos lehet" - így a reklám az 1960-as évekből. Ekkor vezette be ugyanis az OTP a gépkocsinyeremény-betétkönyvet, amiből kultikus ajándéktárgy és befektetési forma lett a rendszerváltás előtti Magyarországon. A betétkönyv azonban azóta sem szűnt meg, csak átalakult.

Az OTP 1961-ben indította el a konstrukciót, méghozzá a Merkur Személygépkocsi Értékesítő Vállalattal karöltve. Az ötlet, hogy egy el nem évülő, bármikor visszaváltható betétkönyv kamattermelés helyett nyeremény lehetőségével kecsegtessen, nagyon gyümölcsözőnek bizonyult. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy akkoriban öt-tíz évet is várhatott valaki egy autóra, ha vásárolni akart egyet, így azonban megtörténhettek a mindennapi, a nép életét varázsütésre javító csodák. A vállalkozó szelleműek ötezer és tízezer forint értékű betétkönyveket válthattak ki (ma már nagyobb a választék), ami nem volt kis pénz, az 1960-as években 1400-2000 forint volt az átlagfizetés. Nyereményeket havonta és negyedévente sorsoltak, a legelső nyertes sorszámokat 1961. augusztus 12-én húzták. Ekkoriban olyan autók találtak gazdára, mint az M20-as Warszawa, a Moszkvics 403-as vagy az 500-as Trabant. Ötven év alatt 91015 autót sorsoltak ki, később Zsigulit, Zastavát, Daciát, Zaporozsecet vagy Polski Fiatot is lehetett nyerni, sőt nagyritkán egy-egy nyugati autó is bekerült a gépezetbe. A nyertes betétkönyvek sorszámait az újságban és a postán tették közzé, ma persze mindez már interneten is elérhető.

Kamatból autó

Van, aki minden spórolt pénzét ebbe fektette, de sose nyert, és persze sokaknak van olyan emléke is, hogy a szomszédok bezzeg igen. "A mi emeletünkön már három család nyert, egyikük fél év leforgása alatt kettőt" - emlékszik egy fiú a nagymamája történetére. "Mi például nászajándékként kaptuk, de nem nyertünk vele" - meséli Tünde. "Visszaváltottuk, amikor házat vettünk, ez a pénz nagyon jól jött akkor." De éppen ez volt az autónyeremény-betétkönyv trükkje, és pontosan ezért nem nettó szerencsejáték: visszaváltható, ha pénzre van szükség; sőt nyerés esetén a nyeremény nem évül el. Tehát ha megtaláljuk a família féltve őrzött megtakarítását, akkor érdemes megnézni, hogy kisorsolták-e. Persze múzeumi értékű autót nem kapunk érte, de a kisorsolás évében érvényes autóárra igényt lehet tartani.

false

 

Fotó: fortepan.hu

A rendszerváltás után persze átalakult a sorsolás és a típuskínálat is. Az ekkor különvált Szerencsejáték Zrt. "megörökölt" termékei közül csak a nyereménybetét került banki kézbe - ez tette végképp nyilvánvalóvá az elkülönítését a szerencsejátékoktól. "Az ügyfél az általa elhelyezett összeget, azaz a betétkönyv értékét a visszaváltáskor minden esetben és teljes egészében visszakapja, akkor is, ha a betétkönyv nyert" - magyarázza a különbséget Kuhárszki András, az OTP Bank termékfejlesztési és értékesítési vezetője. "Ez egy normál betéti terméknek felel meg - hangsúlyozza Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese is. - A nyereménybetétnél a kamat ugyanúgy megképződik, mint egy normál betéti terméknél, de a kifizetése nem történik meg, hanem ebből képződik egy nyereményalap. A nyereményalapban található kamatot sorsoljuk ki. Az ügyfél tehát nem a betett összeggel 'játszik', hanem csak a kamattal, amely mondjuk pár száz forint havonta" - teszi hozzá. A betétkönyvek mindkét banknál mindaddig részt vesznek a sorsoláson, amíg vissza nem váltják őket. A sorsolást ma már közjegyző által hitelesített számítógépes sorsolóprogrammal végzik.

A betétkönyvek manapság 5, 10, 20 és 50 ezer forint értékben válthatók, a nyerési esély a címletértékkel arányos - mondják az OTP-nél. "A nyerteseknek nem kell kamatadót és egészségügyi hozzájárulást fizetniük, mert azt a bank a keletkezett nyereményalap terhére állapítja meg és fizeti ki" - magyarázza Kuhárszki, olyan viszont előfordult, hogy a nyertes nem tudta kifizetni a gépkocsi átadási költségeit. Ilyenkor persze nem kötelező átvenni az autót, lehetőség van a nyeremény pénzértékének átvételére is. Sőt! Az OTP-nél 30 nap után csak a pénzösszegre lehet igényt tartani, viszont az évtizedekkel korábban kisorsolt nyereményekért is jelentkezhetnek tulajdonosaik. A bank 2013 májusában rendezte a 300. sorsolást, az évek során pedig több mint kilencvenezren nyertek autót. 700-nál több olyan nyeremény van, amelyért nem jelentkezett a tulajdonos. Ezeknek persze csak a forintértéke áll a bank "garázsában". A legrégebben bent levő nyeremény egy 1965. augusztus 20-i sorsoláson kisorsolt Wartburg (mai értéke: 60ezer Ft), egy 1971-es Skoda S 100 (72ezer Ft) és egy 1972 februárjában kisorsolt Trabant (46ezer Ft).

"Pozitív élmény"

A "bentfelejtések" oka lehet, hogy a betétkönyv elveszett, illetve, hogy a 2001 előtt kötött betéteknél a nevesítés okozhat némi bonyodalmat kiváltáskor, ami azt jelenti, hogy a korábbi anonim betétek csak akkor érvényesek, ha az ügyfél nyilvántartásba vétette a betéthez tartozó személyes adatait. Ajándékozáskor is kell figyelni a személyes érvényesítésre, ugyanis a betét csak ebben az esetben "játszik". Ráadásul az ajándékozás alapvetően meghatározza a terméket. "A mai napig megfigyelhető, hogy ehhez köthető a betétek váltásának szezonalitása: a nagy ünnepekkor, ballagási, karácsonyi és az esküvői időszakban láthatóan többen keresik" - mondja Tokodi, hozzátéve, hogy a népszerűség a termék különlegességének és annak is köszönhető, hogy az online banki felületen nagyon egyszerűen elérhető. "Egy jellegzetesen magyar, a családokban pozitív emlékként élő termék, és nem kell annyit magyarázni, mint más banki konstrukciókat. Igaz, ezzel nem sokat lehet bankszinten keresni, közel nullszaldós, de olyan, a családokat megszólító kommunikációs lehetőség, amit érdemes kihasználni." Sorsolás idején vonzza a látogatókat az internetes felület, ami reklám szempontjából sem utolsó, de fontos az is, hogy a banki ügyintézésbe könynyen és egyszerűen vonja be azokat, akik kevéssé jártasak ebben, vagy ódzkodnak tőle.

A népszerűség tehát töretlen, ezt igazolják az OTP kimutatásai is, miszerint a gépkocsinyeremény-betétek állománya a múlt év végén közel 20 milliárd forint volt, az újonnan értékesített betétkönyvek száma a 200 ezret is meghaladta. Tehát reneszánszát éli napjainkban, és úgy tűnik, újra fogalommá válhat ez a rendszerváltás előtti kultusztermék.

Figyelmébe ajánljuk