Karácsonyi piac: Haza és hal

  • Para-Kovács ImreÁrak
  • 2000. december 21.

Lokál

Halra megyek. Hagyom, hogy periferiális tudatmezőmbe beszűrődjön minden, de elsősorban a halasok standjait keresem, mintegy keresztüleresztem rajtuk a valóságot.
Halra megyek. Hagyom, hogy periferiális tudatmezőmbe beszűrődjön minden, de elsősorban a halasok standjait keresem, mintegy keresztüleresztem rajtuk a valóságot.

Bosnyák

A Bosnyák téren kezdem, nem véletlenül. A piac szinonimája, esszenciája ez a hely, hiába terelték korlátok közé, még mindig érződik a nagybani paprikavásárlások pajkos hangulata, árad a kövekből a teherautószámra érkező zöldségek szelleme.

A nyitott terület még a Hunyadi teret idézi, de a fedett standokon már Európa. Egy fejkendős nénit választok, hogy krumplit vegyek, aki azért van ott, hogy krumplit adjon el, majd kimegyek a placcra. Fenőkövet akarok.

Az egyik sátor mellett lendületes férfi akcentál, pultján kések és fenőkövek, úgyhogy megszólítom. 1200-ra tartja a fanyelű szerszámot, mire én vészjóslóan felkacagok, ahogy Rejtő Jenőtől tanultam, és indulni készülök. ´ megállít, majd arra akar rávenni, hogy én mondjak árat. 400-at mondok. Zokogva a vállamra borul, és 600-at kér, én ötöt ajánlok, de nem fogadja el. Odanyomom neki az ezrest, ő pedig egy lepke formájú zenélődobozt ajánl visszajáró helyett, majd amikor megrázom a fejem, egy alig használt konyhakést lóbál, de ragaszkodom a pénzhez. 386 forintot kapok.

A halasnál tömeg. Három lány szedi zacskóba az árut, a háttérben copfos férfi gyilkolja szisztematikusan a pontyokat, harcsákat és kecsegéket, bár lehet, hogy ez utóbbiak már hidegen érkeztek. A választék bőséges, bár nélkülözi az egzotikumokat. A paprikás lé után ácsingózó kecsegék aprók és bánatosak, de vonzóvá teszi őket meglepően emberi szájuk és az a tudat, hogy porcos halak lévén, nem tartalmaznak szálkát. A pult tetejére helyezett harcsafej minden fotós álma, nem beszélve arról a fiatalemberről, aki hirtelen megjelenik, és teljesen olyan, mint a Michelin-embléma, csak ő abroncs nélkül tudja hozni a formát.

A sertepertélő anyókák gondolkodás nélkül küldik egymást a faszba, az apókák pedig testi fenyítést helyeznek kilátásba mindenkinek, aki szembejön.

Vásárcsarnok

A Vásárcsarnok gyönyörű ilyenkor télen, főleg belülről, de nem rabolnám idejüket az épület ismertetésével, inkább rögtön rátérnék a halakra, melyek számosak.

A vízórák kora óta a magyarok nem nagyon vesznek élő halat, és ez itt sincs másként. A pontyokat agyonverik bezacskózás előtt.

Akik jobban behajolnak a verekedésre kész és anyázó nyugdíjasok között, belepillanthatnak a tenger kínálatába. Tisztított királyrák, lazac és kagylók, egyszóval minden, amit a baráti Horvátország kínálni tud, de lehet, hogy ebben tévedek, és a termés java máshonnan jön. Mindenesetre a megkérdezett eladó nem tudta a választ.

A csarnokban az Ázsia Shop a poén, pontosan annyi pénzt lehet elkölteni, amennyi nálunk van, és az egész belefér egy autóstáskába. Kábé négyszer megyek vissza a thai Hot Mango Chutneyhoz, de 1650 forintos árával mindannyiszor meghátráltat. Kiegyezek egy thai paprikabefőttel, egy üveg spárgás szósszal, egy fokhagymás és egy kék sajtos salátaöntettel.

Az üzlet előtt fakanalas stand, mellette wokok. Én nem veszek, mert Szily László négy éve megígérte, hogy ideadja az övét, neki nincs rá szüksége, de azért megkérdezem, milyen árfekvésben vannak. Nos, a wokok olcsók, bár az általam kiválasztott, ipari acélból készült példány ára elérte a hétezret, a könnyített változat csak kétezer.

A Vásárcsarnokban egy fogyókúrázó szarul érzi magát, mert bárhova néz, kolbászt zabáló, elégedett polgárokat lát, akik az evés mellett isznak is. Mindezek ellenére ajánlom, hogy látogassanak el oda, részben mert nagyon könnyű gyereket elveszteni a tömegben, részben pedig ideális helye a felesleges, de olcsó karácsonyi ajándékok beszerzésének.

Fény

A Fény utca más ország, lakói megfontolt emberek, akik minden bizonnyal helyesen szavaztak két éve, és két év múlva is helyesen fognak. Járásuk ritmikus, jövőjük kezükben. Érdekes, hogy ennek ellenére könyökből küldik el a faszba azt, aki rányúl a kiszemelt brokkolira.

Halfronton erős a piac, az alapok rendben vannak, királyrák és ponty folyamatosan kapható. Összességében nekem nem jön be a négy emeleten elhelyezkedő, leginkább rétegelt lemezre emlékeztető vásártér, bár a tervezők kétségtelenül mindent megtettek annak érdekében, hogy megszüntetve megőrizzenek; engem kicsit zavar a három dimenzió.

Furcsa

Nekem furcsa, hogy a három bejárt piac árai nem mutatnak semmit, azaz van, ami a Bosnyákon drágább, van, ami a Fény utcában, de nem sikerül semmilyen tendenciát kimutatnom, az összefüggések rejve maradtak előttem, viszont sikerült gabonakolbászt vásárolnom, ami csak teljes tápértékű gabonát tartalmaz és magyaros fűszereket.

Para-Kovács Imre

Árak

Fény utcaBosnyák térVásárcsarnok
kecsege1400 Ft 1200 Ft 1200 Ft
harcsafej500 Ft 500 Ft 500 Ft
süllő1500 Ft 1450 Ft 1500 Ft
pisztráng1100-1300 Ft 1090 Ft 1150 Ft
kárász400 Ft 280 Ft 350 Ft
csuka1000 Ft 850 Ft 850 Ft
pontyfilé1200 Ft 1050 Ft 900 Ft
pontyszelet850-1000 Ft 900 Ft 800 Ft
fogasfilé1990-2200 Ft -2400 Ft
busafilé600 Ft 510 Ft 430 Ft
tisztított királyrák6400 Ft -4800 Ft
lazacfilé3100 Ft -3200 Ft
békacomb--3500 Ft
cápasteak1500 Ft --

(A - azt jelenti, hogy én nem találtam, de attól még lehet.)

Figyelmébe ajánljuk