Két hét múlva indul a Liget projekt, jó sok kocsma van benne

  • Hamvay Péter
  • 2016. március 12.

Lokál

A Liget Budapest projekt szervezte helyszíni bejáráson csupa érdekes dolgot tudtunk meg a Városliget elég szomorúnak tűnő jövőjéről. De tudjuk, elszáll a bú, ha felöntünk a garatra.

Tegnap kapta meg a Sou Fujimoto japán építész tervezte Magyar Zene Háza az építési engedélyt, így kezdődhet a kiviteli tervek elkészítése, és ami még fontosabb: két hét múlva megindul az épület helyén álló Hungexpo-ingatlanok bontása – tudtuk meg a Liget Budapest projekt szervezte helyszíni bejáráson.

A legtöbb budapesti – ha ismerni véli is a Városligetet – nem biztos, hogy tudja, hol is van az a kilenc épület, amelyek helyén a Zene Háza áll majd, ha minden jól megy, a 2018-as választásokra; elsőként és határidőre egyedüliként a tervezett három múzeum közül.

Kertem, Kertem, ki a legszebb?

Ugyanis a Városligeti-tó mellett, az egykori Kertemet is magába foglaló, nem kevesebb, mint egyhektáros telek épületei a köré telepített fasortól alig látszanak. Mint kiderült, igazi rozsdazónát rejtenek a fák, a szétrohadt, többemeletes irodaház és egyéb kiszolgálóépületek a hatvanas években a Ligetben megrendezett BNV-k logisztikai központjaiként szolgáltak.

A Ligetben az 1896. évi millenniumi kiállítástól kezdődően a hetvenes évekig rendeztek nemzetközi vásárokat. A két világháború között élte fénykorát a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), mely részben az egykori millenniumi épületeket vette birtokba. A háborúban számos pavilon súlyos károkat szenvedett, rövid szünet következett, de az 1958-as brüsszeli expo magyar sikerét követően újra vásárváros lett a Liget, amihez az 1960-as években sorra épültek az új pavilonok. A mai PeCsa helyén állt a legnagyobb állandó pavilon, a Nagyréten csak ideiglenes épületeket húztak fel. Amikor a vásárközpont 1974-ben elköltözött mostani helyére, Kőbányára, részben rehabilitáltak a Ligetet, elbontottak számos létesítményt, s az 1980-as évek közepére – az egykori BNV-pavilonból – kialakítottak a PeCsát. Ugyanakkor a masszív és ronda irodaépületek ott maradtak, és jóval a rendszerváltás után is a BNV, majd számos más bérlő használta azokat.

A bejáráson az is kiderült,

hogy némileg változott a Magyar Zene Háza koncepciója. Korábban arról volt szó, hogy nem épül koncertterem itt, legfeljebb valami szabadtéri muzsikálásra alkalmas színpadocska lesz. Most viszont megtudtuk, hogy szinte a teljes föld feletti üvegkocka egy nagy, 260 ülőhelyes koncertterem lesz.

false

Tehát az egyébként is túlfejlett budapesti komolyzenei infrastruktúra (Müpa, Zeneakadémia, Pesti Vigadó stb.) egy újabb helyszínnel bővül. Arról nem tudtunk meg konkrétumot, hogy

ki üzemelteti majd ezt a többfunkciós intézményt?

Batta András, a projekt gazdája korábban lapunknak arról beszélt, hogy a magyar zene történetét bemutató kiállítás is nyílik a házban, ám most erről nem esett szó, csak a korábban szintén említett hangdóm, illetve a zene és hang születéséről, a zenei stílusokról szóló állandó kiállításról.

Nemcsak múzeumok, hanem

a vendéglátóhelyek száma is szaporodik

a Ligetben. A Zene Házában is lesz egy étterem és söröző is. Utóbbi, meglehetősen attraktív módon, a Városligeti-tó felőli részen lesz kialakítva. De Baán László korábban arról beszélt, hogy a Közlekedési Múzeum mai tereit is elsősorban közösségi térként fogjak hasznosítani, míg a múzeumi kiállítóterek a föld alatt lesznek, s korábban jó ötletnek tartotta, hogy a szintén felújítás előtt álló, ám funkciót még nem találó Olof Palme Ház is vendéglőként üzemeljen.

A bejáráson viszont az hangzott el a projekt egyik illetékesétől, hogy a népszerű Kertem szórakozóhely tulajdonosával is folynak a tárgyalások, hogy valahol a Ligetben újra kinyisson a romkocsma.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.