Könnyűszerkezetes építkezés: Nem látni a fától

  • O. T.
  • 2000. március 30.

Lokál

"Jól lakni." Azt gondolnánk, nem igazán bonyolult emberi igény az ilyesmi, de előbb-utóbb rá kell jönnünk: azért itt-ott akadályokba ütközik. Mellékletünkben igyekeztünk sorra venni azokat a témákat (építkezés, lakáspiac, hitelek, albérlet), amelyekkel szembesülniük kell mindazoknak, akik csupán annyit szeretnének, hogy fedél legyen a fejük fölött. Lakjanak jól, legalább velünk!

"Jól lakni." Azt gondolnánk, nem igazán bonyolult emberi igény az ilyesmi, de előbb-utóbb rá kell jönnünk: azért itt-ott akadályokba ütközik. Mellékletünkben igyekeztünk sorra venni azokat a témákat (építkezés, lakáspiac, hitelek, albérlet), amelyekkel szembesülniük kell mindazoknak, akik csupán annyit szeretnének, hogy fedél legyen a fejük fölött. Lakjanak jól, legalább velünk!

Könnyűszerkezetes építés

A fa volt az első olyan építőanyag, amelyből őseink hajlékukat építették. Az elmúlt évtizedben Nyugat-Európában és mostanában Magyarországon is egyre többen "fedezik fel" újra az úgynevezett könnyűszerkezetes építkezést, amely nemcsak gyorsabb, hanem olcsóbb is a hagyományos téglaépítkezésnél.

A szó szoros értelmében vett első faépítmények a bronzkorszakban készültek, mert ekkor már megfelelő eszközök álltak rendelkezésre a fa megmunkálására. A könnyűszerkezetes építkezés ma reneszánszát éli: sok kispénzű fiatal vagy városi lakását kertvárosi otthonra cserélő család választja a faszerkezetes építkezést. Ez az építési mód onnan kapta a nevét, hogy a ház váza, azaz szerkezete acélból vagy fából készül. Míg az előbbit elsősorban ipari épületekhez használják, a faszerkezet az, amelyből lakóházakat építenek. A könnyűszerkezetes házak - megfelelő építés esetén - egyáltalán nem szigetelnek kevésbé, mint a téglából készültek, építési költségük ugyanakkor nagyjából a fele vagy még kevesebb, mint a "hagyományos" házaké.

*

A könnyűszerkezetes épület legnagyobb előnye, hogy olcsó, egyszerűen és gyorsan felépíthető. Egy faszerkezetes ház az alapozás kezdetétől a szerkezetkész állapotig (tehát amikor már csak a belső munkálatok vannak hátra) négy-hat hét alatt elkészülhet, ráadásul a könnyűszerkezetes ház ugyanúgy lehet emeletes, mint a téglaházak. Építése során nincsenek hosszú technológiai szünetek, a későbbi átépítés-átalakítás is könnyebb. Ráadásul a vékonyabb külső-belső falvastagság miatt a legnagyobb lakóterület így alakítható ki. Nem szükséges nagy költségekkel mély alapot ásni, hacsak nem akar valaki pincét. Ezek a házak hosszú ideig használhatók - vannak száz-, sőt kétszáz éves favázas házak is - és szinte bárhol fel lehet őket építeni, sőt meglévő épületekhez is hozzáépíthetünk könnyűszerkezetes épületet.

*

A két legelterjedtebb építési mód egyike a favázszerkezetes építkezés. Először elkészítik az úgynevezett "fogadószintet" vasbetonból, erre kerülnek a méretre vágott függőleges favázelemek, amelyeket alul és felül fagerendákkal kötnek össze. Ezekre szerelik rá a falelemeket, amelyeket hőszigeteléssel, illetve kívülről az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló burkolóanyaggal látnak el. A falpaneles építési mód esetén, ahogy a neve is mutatja, az alapra a kész panellapokat rögzítik, erre kerül a hőszigetelő és a burkolóanyag. Mindkét építési mód esetében építhető lapos tető vagy magas tető is.

Fontos a helyes építési sorrend: megfelelő tervre, jó minőségű építőanyagokra, gondos kivitelezésre van szükség, így hosszú ideig használható és - megfelelő hőszigetelés esetén - energiatakarékosan "üzemeltethető" lakóházat kapunk.

Bár a könnyűszerkezetes építkezés önmagában is olcsóbb, mint a hagyományos téglaépítés, további pénzt spórolhatunk meg, ha egy-két egyszerű, de praktikus szabályt betartunk.

A tervrajz elkészítésénél érdemes figyelembe venni, hogy milyen hosszúságúak a szabvány gerendák, mert így sok hulladékot megtakaríthatunk. Spórolhatunk azzal is, ha az egymással határos helyiségek falaiba csak egy vezetéket vezetünk el, amelyről mindkét szoba kaphatja például az áramot; hasonlóan praktikus, ha a vizes helyiségek egymás mellett vannak, mert így kevesebb lefolyócsővel is megoldható a szennyvízelvezetés. Költséget csökkenthetünk, ha - egyébként széles méretválasztékban kapható - előre gyártott ablakokat, ajtókat, beépített szekrényeket választunk. Általában viszont nem jelent megtakarítást, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk, mert sokkal nagyobb lesz az évek során a fenntartási költség: a rosszabb minőségű anyag hamarabb tönkremegy.

O. T.

Figyelmébe ajánljuk