Lakásépítési támogatások: édes otthon

szerző
O. T.
publikálva
2000/13. (03. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A lakásépítési támogatások változásáról szóló hírektől hangos hónapok óta a sajtó. Nem véletlenül: rengetegen vannak az országban, különösen a pályakezdők, fiatal házasok, akik önerőből képtelenek önálló otthonhoz jutni. Cikkünkben összefoglaljuk: ki milyen támogatásra, hitelre, kamatkedvezményre számíthat, és mindez mibe kerül.

A lakásépítési támogatások változásáról szóló hírektől hangos hónapok óta a sajtó. Nem véletlenül: rengetegen vannak az országban, különösen a pályakezdők, fiatal házasok, akik önerőből képtelenek önálló otthonhoz jutni. Cikkünkben összefoglaljuk: ki milyen támogatásra, hitelre, kamatkedvezményre számíthat, és mindez mibe kerül.

A megváltozott lakásépítési támogatásokról szóló új jogszabály a kormány szándékának megfelelően elsősorban a fiataloknak, illetve a gyermekes családoknak jelenthet megkönnyebbülést. Az új szabályozás kedvezményesebb, ugyanakkor jelentősen szigorítják az ellenőrzést is: a támogatásokat, a hitel és az eladott régi lakás árának teljes összegét csak az új lakás, ház építésére, bővítésére lehet fordítani. Változás az is, hogy míg eddig öt évig nem lehetett pénzzé tenni a támogatással megszerzett ingatlant, ezentúl tíz évre szól a tilalom.

Az új rendszer alappillérei: a lakásépítési kedvezmények (azaz közismert néven a szocpol támogatás és az új támogatási forma, a "félszocpol"), a kamattámogatások és az adóvisszatérítési kedvezmény. Ezeket vesszük sorra.

1. Szocpol támogatás

A szocpol támogatáshoz (hivatalos nevén: a lakásépítési kedvezményhez) továbbra is csak új lakás után lehet hozzájutni. Az első gyermek után 200 ezer Ft, a második és harmadik gyermek után 1-1 millió Ft, további gyermekek után 200-200 ezer Ft vissza nem térítendő támogatás jár alanyi jogon. Megmarad az úgynevezett gyermekvállalási szabály is: a kétgyermekesek vállalhatnak egy harmadikat, így egymillióval nagyobb összeget vehetnek fel. (A plusz-összeg a harmadik gyermek megszületéséig hitelnek minősül, törleszteni kell.)

2. Félszocpol

Lényege, hogy a szocpol támogatást ezentúl lakásbővítésre is igényelhető: a szocpol támogatásnak a fele - gyermekes családok számára - vehető igénybe, ha a lakás alapterülete legalább egy szobával bővül. Ennél a támogatásnál azonban nem alkalmazható a "gyermekvállalási szabály", és további megkötés, hogy három gyerek alatt nem vehető igénybe - tetőtér-beépítés esetén sem.

Emelkedik az úgynevezett "méltányolható lakásigény" is: míg eddig egy kétgyermekes család legfeljebb olyan háromszobás ház építéséhez vagy vásárlásához kaphatott támogatást, amelynek telekár nélküli költsége nem haladta meg a 8 millió 750 ezer forintot, az új szabályozás szerint a költségek megkétszerezhetők, azaz négy szobára és 17 millió forintra emelkedik a támogatás.

3. Kamattámogatások

1. általános kamattámogatás

Az új rendelkezések értelmében háromféle kamattámogatási lehetőséget lehet igénybe venni. A legszélesebb körű kedvezmény az általános kamattámogatás. Ezt bárki felveheti lakás építéséhez, új vagy használt lakás megvásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, illetve társasház közös részeinek felújításához Az egyetlen feltétel a hitelképesség; a maximális összeg 30 millió forint. A kölcsön kamata 13,5-15 százalék között lehet. A méltányolható lakásigényre a bizonylatokra vonatkozó szabályok itt nem érvényesek.

2. kiegészítő kamattámogatás

Erre a hitelre 35 évnél nem idősebb házasok, a háromgyermekesek, illetve azok a kétgyermekesek jogosultak, akik három éven belül újabb gyermeket vállalnak. Csak új lakás építésére vagy újonnan épült lakás megvásárlására használható. A kölcsön kamata körülbelül nyolc százalék (az infláció csökkenésével ez később tovább mérséklődhet), a hitel összege legfeljebb nyolcmillió forint. A méltányolható lakásigény feltételeire vonatkozó szabályok érvényesek.

3. társasházi kamattámogatás

A harmadik kamattámogatási kedvezmény a társasházaknak, illetve a lakásszövetkezeteknek jár, a közös tulajdonú épületrészek felújításához vehető igénybe. Négy év takarékoskodás után vehető fel a kedvezményes hitel. A támogatás az első öt évben a kamat 70 százaléka, a következő ötben pedig 35 százaléka, amellyel a társasházak a számítások szerint tíz százalék alatti kamatra vehetnek fel felújítási kölcsönt.

4. Adóvisszatérítési kedvezmény

Az adóvisszatérítési kedvezmény gyakorlatilag változatlan formában marad: új lakások (számlával igazolt) építési költségéből vagy vételárából az áfa 60 százaléka, maximum 400 ezer forint igényelhető vissza.

A lakásépítési támogatási rendszerről részletes felvilágosítás az önkormányzatok ügyfélszolgálati irodáin kaphatók.

O. T.

szerző
O. T.
publikálva
2000/13. (03. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...