Magyar pankráció - Ugyanaz kicsiben

  • V. Á.
  • 2011. június 30.

Lokál

Az egyre népszerűbbé váló magyar pankrációt néhány, ma is épp hogy huszonéves srác indította el néhány évvel ezelőtt, bár stadionok helyett még most is elhagyatott építési telkeken rendezik a gáláikat.
Az egyre népszerűbbé váló magyar pankrációt néhány, ma is épp hogy huszonéves srác indította el néhány évvel ezelőtt, bár stadionok helyett még most is elhagyatott építési telkeken rendezik a gáláikat.

Leszámítva egy, még a rendszerváltás előtti botrányos bemutatót, a magyar közönség a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, a műholdas közvetítéseknek köszönhetően ismerhette meg a Japánban és Mexikóban tradíciónak számító, Amerikában pedig a szórakoztatóipar egyik legtöbb pénzt és nézettséget termelő "sportágát", a pankrációt. A totális információhiány miatt ekkoriban senki nem tudta, hogy ez a cirkusz a legapróbb részletekig megrendezett színjáték-e, vagy véresen komolyan csépelik egymást a hústornyok, mivel az egyes mérkőzéseket lazán összefogó történetekből, az ún. storyline-okból kimaradtunk. Később a kilencvenes évek végén induló magyar kereskedelmi televíziózás sem harapott rá a közvetítésekre, így ma a pankráció olyan pozíciót foglal el Magyarországon,

mint az amerikai futball:

van néhány ezer fanatikus rajongója, akik a külföldi tévéadások segítségével teljesen naprakészek a témával kapcsolatban, a nagyközönségnek viszont csak körülbelül van fogalma arról, hogy tulajdonképpen miről is van szó.

Mindez azért érdekes, mert a ma HCW, vagyis Hungarian Championship Wrestling néven futó hazai szervezet pankrátorainak jó része körülbelül akkor született, amikor az említett parabolaközvetítések először kezdtek beszivárogni a magyar háztartásokba. A két alapító, Icarus és Ben Dover - polgári nevük a szigorúan titkos kategóriába esik - kiskamaszként találkozott először: Icarus elmondása szerint már a gyerekszobában képesek voltak órákat tölteni azzal, hogy székekkel csapkodják egymást, és az ágyról hajtsanak végre nyaktörőnek szánt ugrásokat. A HCW honlapján található információk szerint a szervezet egyik legkorábbi inkarnációja a TWF-re (Teenage Wrestling Federation - a főhősök akkori életkorát tekintve igen beszédes a név) keresztelt csoport volt, amellyel a későbbi HCW-tagok már a - mai szemmel kezdetlegesnek számító - zártkörű fellépéseket is abszolválták. A dolgok 2010 elején fordultak komolyabbra: az ekkor már HWE (Hungarian Wrestling Entertainment) néven futó szervezet kapcsolatba került két promoterrel, Perutek Jánossal és Vörös Csabával, az Eurosport szakkommentátoraival. Az igazán komoly edzések is ekkor indultak: a csapat saját edzőtermet kapott, és több gálát rendeztek, egészen tavaly őszig, amikor anyagi és "hozzáállásbeli" nézeteltérések miatt szakítottak a Perutek-Vörös-párossal, és ennek folyományaképp a HWE-ből HCW lett - ami néhány kisebb támogatótól eltekintve gyakorlatilag teljesen önfenntartó alapon működik. Pedig a pankráció nem olcsó mulatság. A gyakorlásához elengedhetetlen ring - ami csak a külsejét tekintve hasonlít a más küzdősportokból ismert ringekre, hiszen speciálisan arra lett tervezve, hogy elnyelje és tompítsa a nemritkán komoly erővel érkező becsapódásokat - például milliós nagyságrendű tétel, így a méregdrága, külföldről behozott ring helyett végül magyar mesteremberekkel készíttették el, de a végösszeg így is húzós volt. Szintén komoly anyagi megterhelés a ring karbantartása, szállítása - szétszedni és összerakni önmagában többórás munkafolyamat. Emellett a bemutatókon a hatásos hang- és fénytechnika bérlése és a kötelező elsősegély-állomás jelenléte számít komolyabb kiadásnak.

A HCW gálái

ettől eltekintve nem sokban különböznek a jóval nagyobb költségvetéssel megvalósított amerikai pankrációtól, talán csak abban, hogy a csordultig megtöltött stadionok helyett egy használaton kívüli építési telken, a Hungária körút mentén - ahol az Oli sörkert nevű vendéglátó-ipari egység is üzemel - tartják, és több ezer néző helyett csak pár száz fanatikus látogatja őket. A külföldről ismert jó és rossz szereplő - a szakterminológiában a face és a heel - itt is megvan: az előbbi udvarias, előzékeny, és igyekszik tiszta küzdelmet vívni, az utóbbi pedig az a rosszfiú, aki gátlástalanul aljas eszközöket is bevet a győzelem érdekében. Az egyes pankrátorok karakterét nem a véletlen szüli: általában az adott pankrátor személyiségének lesarkított, leegyszerűsített és egyes vonásait drasztikusan, már-már karikaturisztikusan kiemelő alkotóelemeiből áll össze, bár ez folyamatosan változik. Icarus például tipikus jófiú, aki hitelesen hozza a magyar népmesékből ismert legkisebb fiú figuráját, s a végén általában legyőzi az aljasnak beállított ellenfeleit. Például a már említett nagydarab, kopasz, morózus Ben Dovert, aki az amerikai redneck-white trash kellékeket - kockás ing, déli zászló - is beemelő imázsával ennek szöges ellentéte. Csakúgy, mint a cowboyt alakító Renegade, aki a mérkőzéseken rendszeresen előveszi a karikás ostort, ami ugyan kicsit képzavarnak tűnik, mégis beleillik a rajongóit Jack Danielsszel itató, kiválóan eltalált virtigli surmó imázsába.

A pankráció természetesen Magyarországon is több mint mérkőzések sorozata: fontos szerepe van a storyline-nak, az egyes gálákon átívelő, azokat laza kohézióba fogó történetfolyamnak, amely mintegy keretet ad a küzdelmeknek. Nyílt titok, hogy a pankráció nem vérre menő küzdősport, hanem minél látványosabbra tervezett, de mégiscsak megrendezett küzdelmekből álló sorozat, ahol az egyes mérkőzések sorsa gyakorlatilag előre el van döntve. A storyline - amit külföldön háttéremberek, itthon viszont maguk a pankrátorok találnak ki, és ami általában az egyes pankrátorok, illetve menedzsereik műbalhéjára épül - tehát kulcsfontosságú, és ebben a HCW is tartja a tradíciót. Ahogy a legismertebb amerikai pankrátorszövetség, a WWE (World Wrestling Entertainment) tulajdonosa, Vincent MacMahon is szerepet kapott az ottani storyline-okban, a HCW-nél is megjelent a "gonosz menedzser" figurája, aki nemritkán többet szerepel, mint egy-egy pankrátor. A HCW Doktor művésznévre hallgató menedzser-főgonosza kiválóan eltalált karakter: külsőre egészen úgy néz ki, mint a főiskolás éveit taposó, épp a hallgatói önkormányzatban fontoskodó, öltönyös Stohl András, személyisége pedig maga az archetipizált főköcsög, aki a mérkőzések alatt nem átall üvöltözésbe menő vitákat folytatni a bíróval, és bosszúszomjasan uszítja nagydarab testőreit az épp vereséget szenvedő pankrátor megfegyelmezésére. A storyline-ok természetesen csak a vázát adják az eseményeknek: egy-egy sarkalatos jelenet ugyan előre meg van írva, és koncepciózusan illesztették az események folyásába, ugyanakkor egy-egy mérkőzés jelentős része improvizáció, nem csoda, hogy szakmai vélemények szerint a jó pankrátor egyik legfőbb ismérve épp a kiváló improvizációs képesség.

És persze a megfelelő kondíció. Ahogy a külföldi pankrátorok közt is akad olyan, aki korábban más sportágakban kipróbálta magát, a HCW pankrátorai közül többen tradicionális harcművészetet is gyakoroltak korábban - többek közt capoeirát, ökölvívást, cselgáncsot -, és ahogy külföldön szokás, ezek jó néhány elemét beépítették a küzdelmekbe. Megrendezettsége ellenére a pankráció gyakorlásához komoly fizikai erőnlét szükséges. A HCW hetente négyszer tart edzést - ezekből három jórészt erőnléti alapokat fejleszt, egy pedig a különféle technikákat -, amire bárki jelentkezhet. Sőt a tavaly szeptemberben indult nyílt edzések első látogatói közül a legutóbbi gálákon többen már színpadra is léphettek.

Utánpótlásban tehát nincs hiány,

kérdés azonban, hogy vajon meddig tart a lelkesedés, a HCW legénysége képes lesz-e meghonosítani a pankrációt. Az bizonyos, hogy havi rendszerességgel megtartott gáláik egyre népszerűbbek, már kialakult a "HCW B-középnek" nevezett hardcore szurkolótábor is, a Viasat 6 televízió rendszeresen készít összefoglalókat a gálákról, és az edzéseket is egyre többen látogatják. Az ideális természetesen az lenne, ha valamelyik nagyobb kereskedelmi tévécsatorna látna a dologban lehetőséget, hiszen kellő műsoridővel és anyagi támogatással ez a gárda képes lenne arra, hogy a nagyközönséggel is megismertesse a pankráció szépségeit, a látványelemek pedig már most is olyan erősek, hogy vélhetően lekötnék a valóságshow-kon szocializált tévénézők figyelmét is.

Figyelmébe ajánljuk